Japán támogatja Trump álláspontját, hogy nem tett engedményeket Észak-Koreának

Japán támogatja Donald Trump amerikai elnök álláspontját, hogy nem tett engedményeket Phenjannak a nukleáris leszereléssel kapcsolatban a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Vietnamban folytatott csütörtöki tárgyalásokon – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő újságíróknak, miután az amerikai vezetővel egyeztetett telefonon.

Forrás: MTI2019. 02. 28. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Trump az atomfegyver-mentesítés megvalósítása melletti elhatározott szándéka miatt nem tett könnyelműen engedményeket. Támogatjuk Trump úr álláspontját” – jelentette ki Abe.

A japán miniszterelnök aláhúzta, hogy országa továbbra is szorosan egyeztet az Egyesült Államokkal az észak-koreai nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt. Egyben kifejezte szándékát, hogy következőként ő egyeztessen személyesen az észak-koreai vezetővel.

A japán kormányfő szerint Trump a phenjani vezetővel tartott találkozón felvetette az észak-koreai ügynökök által elhurcolt japán állampolgárok kérdését is. Abe hangsúlyozta: Tokió addig nem fogja rendezni kapcsolatait Phenjannal, vagy gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, míg a kommunista rezsim nem ad számot az elhurcoltakról, és nem adja ki a még életben lévőket.

Tokió hivatalosan 17 japán állampolgárt tart számon, akiket a kommunista állam az 1970-es és az 1980-as években elraboltatott. 2002-ben ötüket szabadon engedték. Phenjan állítása szerint nyolc japán időközben meghalt, míg a névsoron szereplő személyek közül négyen sosem léptek Észak-Korea területére.

Trump a nap folyamán bejelentette, nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Trump azt mondta, hogy Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.