Pozsonyban, Varsóban is az orosz és a kínai veszélyről szólt Pompeo

Pompeo – akinek személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába –, akárcsak hétfőn Budapesten, Pozsonyban is szót emelt Oroszország és Kína térségbeli befolyása ellen.

Magyar Nemzet
2019. 02. 13. 13:18
PELLEGRINI, Peter; POMPEO, Mike
Az amerikai külügyminiszter (balra) Peter Pellegrini szlovák kormányfővel. Szövetségeket épít a közép-európai körúton Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelmi és biztonsági együttműködés kérdései álltak Mike Pompeo keddi, szlovákiai tárgyalásainak középpontjában – jelentette a távirati iroda. Pompeo – akinek személyében húsz év után először látogatott amerikai külügyminiszter Szlovákiába –, akárcsak hétfőn Budapesten, Pozsonyban is szót emelt Oroszország és Kína térségbeli befolyása ellen.

Látogatását Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter történelminek nevezte, hangsúlyozva: az Egyesült Államoknak és az EU-nak, és benne Szlovákiának a jövőben is a legszorosabb partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk. – Ilyen fejlett partnerség mellett természetes, hogy vannak olyan kérdések is, amelyekben nem kell egyetértenünk, de fontos, hogy ezeket a nézeteket megoszthassuk egymással – jelentette ki.

Pompeo rámutatott: mindkét ország tudatosítja, „milyen agresszíven viselkedik Oroszország” , Szlovákia pedig tisztában van azzal, mennyire fontos a NATO-n belüli együttműködés. Pompeo utóbbival összefüggésben említést tett a Pozsony által tavaly jóváhagyott – az ország történetében legnagyobb értékűnek számító – vadászrepülőgép-beszerzésről, illetve az azt megelőző helikoptervásárlásról. Szlovákia mindkét esetben amerikai gyártású eszközöket vásárolt. Mindezek – vélekedett Mike Pompeo – hathatósan hozzájárulnak a két ország közötti biztonsági együttműködés fejlesztéséhez. Az amerikai külügyminiszter a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél Oroszországgal kapcsolatban úgy fogalmazott kedden: „Az orosz agresszió aláássa a kontinens szabadságát.”

Az amerikai külügyminiszter (balra) Peter Pellegrini szlovák kormányfővel. Szövetségeket épít a közép-európai körúton
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Kína tegnap visszautasította a ­Huawei kínai távközlési óriásvállalat­tal kapcso­latban még Pompeo magyarországi látogatásán elhangzottakat.

– Az Egyesült Államok egy ideje minden erejét latba vetve, gátlástalanul talál ki újabb és újabb, minden alapot nélkülöző vádakat – mondta Hua Csun-jing pekingi külügyi szóvivő. Washington szerint a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójának hálózati berendezéseit a kínai hírszerzés kémkedésre használhatja. – Ha egy berendezést telepítenek ott, ahol fontos amerikai rendszereink vannak, akkor sokkal nehezebb lesz együttműködnünk az érintett országokkal – mutatott rá a magyar fővárosban az amerikai fődiplomata, aki Pozsony után Varsóba volt hivatalos.

Az épülő orosz gázvezeték, az Északi Áramlat 2 veszélyezteti Európa energiabiztonságát az amerikai és a lengyel külügyminiszter szerint, derült ki a varsói tárgyalások után. Pompeo egyúttal nagyon fontosnak minősítette a lengyel–amerikai energetikai együttműködést. Jacek Czaputowicz , a lengyel diplomácia irányítója azt mondta, egybehangzóan elítélik Oroszország agresszív lépéseit, különösen Ukrajnával szemben. Ma Andrzej Duda lengyel elnök és Mike Pence amerikai alelnök 414 millió dollár értékű amerikai rakétatüzérségi rendszer szállításáról szóló szerződést írnak alá, tudósított a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.