Vatikánban fogadták Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető küldöttségét

A Vatikánban hétfőn fogadták a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető küldöttségét, amely a Szentszék és Olaszország támogatásáért lobbizott.

Forrás: MTI2019. 02. 11. 18:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A delegációt Antonio Ledezma, Caracas volt polgármestere vezeti – ismertette az olasz sajtó. A Szentszék külügyminisztériumának tisztségviselői fogadták a venezuelai ellenzék küldöttségét, amelynek tagjai között van Francisco Sucre, a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű venezuelai nemzetgyűlés külügyi bizottságának vezetője is.

„Azért vagyunk Olaszországban, hogy támogatást szerezzünk elnökünknek” – írta Ledezma Twitter-üzenetében. „Jól haladunk, de győzelemmel kell zárnunk ezt” – tette hozzá a volt polgármester.

A Vatikán közleményben sürgetett igazságos és békést megoldást a válság mielőbbi rendezésére tiszteletben tartva az emberi jogokat, szem előtt tartva az ország lakónak érdekeit, s megelőzve a vérontást.

Pietro Parolin, a szentszéki államtitkárság vezetője (kormányfő) szerint a Vatikán a „pozitív semlegesség” álláspontjára helyezkedik, vagyis felül kíván emelkedni a vitán, hogy segíthessen annak rendezésben.

A múlt héten Guaidó és politikai riválisa, a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro egyaránt Ferenc pápa közvetítését kérte.

Ferenc pápa akkor jelezte: nyitott a közvetítésre a venezuelai válságban, ha mindkét fél kéri. Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő szerint a pápa „fenntartja annak lehetőségét, hogy ellenőrizze a venezuelai kormány és ellenzék szándékát” annak meghatározására: adottak-e a feltételek a lehetséges közvetítéshez.

Guaidó küldöttségét fogadta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is. A legtöbb európai uniós állammal ellentétben Olaszország nem ismerte el Guaidót a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

Salvini bejelentette, hogy Enzo Moravero Milanesi, olasz külügyminiszter kedden fogja ismertetni a parlamentben Olaszország Venezuelával kapcsolatos álláspontját. „A cél, hogy Venezuelában mielőbb szabad, demokratikus, átlátható és békés választásokat tartsanak” – összegezte a belügyi tárcavezető.

Salvini a nap folyamán telefonon egyeztetett Guaidóval. Az olasz tárcavezető hivatala szerint Salvini a venezuelai ellenzéki vezetővel folytatott beszélgetésben hangsúlyozta, hogy nem támogatja Nicolás Maduro kormányzatát és egy új elnökválasztást sürgetett.

Az egyes országok megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi – köztük számos latin-amerikai és európai uniós – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek, s akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.