A hazatelepült dzsihadisták kiskorú gyerekeit is megfigyeltetné a német belügy, ha tehetné

A szociáldemokrata vezetésű szövetségi igazságügy-minisztérium tegnap elutasította Horst Seeehofer kezdeményezését. A belügyminiszter a dzsihadista nevelés veszélyeitől tartva azt szorgalmazza, a 14 éven aluli gyerekekre is terjesszék ki az alkotmányos megfigyelés lehetőségét.

2019. 03. 28. 6:44
A migrant child covers her face as she waits to be registered after crossing the border from Austria in Freilassing
Az alkotmányvédelmi hivatal szeretné elérni, hogy a legkisebbeknek se legyen takargatnivalójuk Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először gerjesztett koalíciós vitát Berlinben Horst Seehofer: a bajor keresztényszocialisták (CSU) által delegált szövetségi belügyminiszter ezúttal Katarina Barley igazságügyi tárcavezetővel került ellentétbe.

A szociáldemokrata (SPD) vezetésű minisztérium elutasította Seehofer kezdeményezését, hogy töröljék el az alkotmányos megfigyelés alá vonható személyek 14 éves alsó korhatárát.

A berlini nagykoalíció három évvel ezelőtt, még Angela Merkel előző kormánya idején döntött arról, hogy 16 évről 14-re szállítja le ezt a határt – emlékeztetnek tegnapi német sajtóbeszámolók.

Az alkotmányvédelmi hivatal szeretné elérni, hogy a legkisebbeknek se legyen takargatnivalójuk
Fotó: Reuters

A belügyminisztérium szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a németországi illetőségű dzsihadisták sok esetben Szíriában tartózkodó gyerekeinek radikalizációja.

Technikailag a belügy kezdeményezése arra vonatkozik, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elmenthesse a szolgálatközi hírszerzési információs rendszerbe a radikalizálódott gyerekekkel kapcsolatban tudomására jutott értesüléseket. A CSU irányítása alatt lévő Bajorországban az ilyen adatok elmentésére felszámolták már az alsó korhatárt, de ez értelemszerűen nem érinti a szövetségi hatáskörű, így például a terrorizmussal összefüggő ügyeket.

A szövetségi belügy különösen az „online házkutatásokban” könnyítené meg a BfV dolgát: hozzáférhetnének a gyerekek okostelefonjain és számítógépein tárolt adatokhoz. Seehofer a menekültbefogadás, illetve a BfV előző elnöke, Hans-Georg Maassen felmentése miatt tavaly már ellentétbe került a másik két berlini nagykoalíciós párttal, az SPD-vel és a kereszténydemokrata CDU-val.

Németországban évek óta tartanak a hatóságok attól, hogy százas nagyságrendben térnek vissza németországi illetőségű dzsihadisták gyerekei Szíriá­ból és Irakból, a korábban az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet ellenőrzése alatt lévő területekről. A Süddeutsche Zeitung arról is írt tavaly, a háborús területeken nemcsak fejben radikalizálják, de akár ölésre is kényszerítenek gyerekeket. Egy Nagy-Britanniából kiutaztatott négyéves kisgyerekről például tudni vélik, hogy neki kellett távirányítóval felrobbantania egy járművet, amelyben hárman utaztak.

A Németországból a Közel-Keletre ment dzsihadisták gyerekei több vonatkozásban is feladják a leckét a hatóságoknak: például hogyan lássanak el német dokumentummal olyan gyerekeket, akiknek születési anyakönyvi kivonatát egy el nem ismert kalifátus, az ISIS állította ki?

A kiskorban való iszlamista radikalizációra példa Rajna-vidék–Pfalz tartomány 2009-ben megnyílt, azóta is egyetlen muszlim óvodája, amelynek betiltását most hagyta jóvá a mainzi közigazgatási bíróság.

Úgy találták, az óvodában szalafista szélsőségesek indoktrinációja folyik, ezért az óvoda májustól nem rendelkezik majd működési engedéllyel. A hatóságok szerint a Rajna-vidék–pfalzi Ludwigshafenben néhány éve egy tizenkét éves német–iraki fiú tervelt ki öngyilkos merényletet: egy evangélikus templomnál akarta magát felrobbantani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.