A Hezbollah bírálta Nagy-Britanniát, mert feltette a terrorszervezetek listájára

A Hezbollah libanoni síita szervezet pénteken közleményben bírálta Nagy-Britanniát amiatt, hogy feltette a terrorszervezetek listájára.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán-barát szervezet dokumentuma szerint London az Egyesült Államok „szolgalelkű követője” lett azzal, hogy így járt el a Hezbollahhal, amely saját megfogalmazása szerint „az izraeli megszállás elleni mozgalom”. A lépés sérti azoknak a libanoni embereknek az érzéseit, rokonszenvét és akaratát, akik szerint a Hezbollah egy jelentős párt és népi erő – fogalmazott a síita szervezet.

A brit kormány hétfőn jelentette be, hogy a Hezbollah katonai szárnya mellett a síiták politikai szárnyát is felvette a terrorszervezetek listájára. A lépéssel London azért sújtotta a Hezbollah minden ágát, mert az szerinte destabilizáló befolyást jelent a Közel-Keleten.

Terrorszervezetnek tekinti az egész Hezbollahot az Egyesült Államok is, miközben az Európai Unió csak a szervezet katonai szárnyát tekinti annak. Izrael súlyos fenyegetésként kezeli nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Az Irán által kiképzési és finanszírozási támogatásban részesített Hezbollah Bassár el-Aszad szíriai elnök és a hozzá hű erők közeli szövetségese a szíriai polgárháborúban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.