Brüsszelt bírálja az EP-jelölt

Az Európai Bizottság (EB) alelnöke, a szocialista pártokat tömörítő formáció csúcsjelöltje szerint tragédia lenne, ha a korrupcióellenes harcban élen járó Románia irányt váltana.

European Parliament in Strasbourg
Az EB alelnöke szavazati jogokat vonna meg Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkérdőjelezte a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) helyét az európai baloldal pártcsaládjában Frans Timmermans. Az Európai Bizottság (EB) alelnöke, a szocialista pártokat tömörítő formáció csúcsjelöltje szerint tragédia lenne, ha a korrupcióellenes harcban élen járó Románia irányt váltana. Újságíróknak nyilatkozva a holland politikus kitérő választ adott a szavazati jogok megvonásával járó büntetés folyamatának megkezdésével kapcsolatban Bukarest esetében, de megígérte, hogy a helyzet elbírálásakor Romániához is éppen úgy fog viszonyulni, mint Magyarországhoz és Lengyelországhoz.

A népszerűségi listákat továbbra is vezető PSD közben döntött európai parlamenti (EP) jelöltjeinek rangsoráról. A negyedik helyen a párt egy görög katolikus papot indít a választásokon. Chris Terhes, aki nemrég tért vissza az Egyesült Államokból, a napokban Facebook-oldalán bírálta az Európai Unió vezetését.

Az EB alelnöke szavazati jogokat vonna meg
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

„A brüsszeli bürokratáknak köszönhetően az EU-t ma a saját tagállamainak címzett megalázó diskurzussal azonosítják. Egy erős Európai Unió nem a nemzeti identitás eltörlését jelenti, s az egyén jogairól való lemondásról sem szól. A románok a jogokat és a szabadságot illetően egyenlők a többi európai állampolgárral. Az EU vezetői éppen annyi tisztelettel tartoznak a románok, mint saját országaik polgárai iránt” – fogalmazott a szociáldemokraták EP-képviselőjelöltje. Chris Terhes arra is emlékeztetett, hogy az unió megőrizte a békét a II. világháborút követően, de a túléléséhez most szükség van az alapító értékek megtartására. „Harcolni fogok azért, hogy egy erős román nemzet megkapja az őt megillető tiszteletet egy olyan unióban, amely nyíltan vállalja alapértékeit, a szabadságot, a jogegyenlőséget, a demokráciát és a jogállamot” – írta a görögkatolikus pap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.