Elfogy a levegő May körül

Újabb három minisztere hagyta faképnél Theresa Mayt, de még ennél is nagyobb csapás a brit miniszterelnökre nézve, hogy egy hétfő éjjel elfogadott indítvánnyal a londoni parlament gyakorlatilag kivette a kormány kezéből a brexitfolyamat irányítását. Ma az alsóház képviselői úgynevezett jelzésértékű szavazásokkal próbálnak — a miniszterelnök EU-val kialkudott megállapodásán túli — kiutat keresni a hónapok óta tartó patthelyzetből, arra azonban semmi garancia, hogy Brüsszel hajlandó lesz-e tárgyalni az esetlegesen kialkudott kompromisszumokról.

2019. 03. 27. 6:50
British Prime Minister Theresa May speaks in Parliament in London, Britain
A brit kormányfő egyre kevésbé képes irányítani a brexitet Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit parlamentarizmus gyakorlatában szinte példátlan esettel hozta rendkívül kellemetlen helyzetbe Theresa May brit miniszterelnököt a londoni alsóház. Hétfő éjjel a parlament megszavazta azt a módosító indítványt, amely alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak – egyelőre jogilag nem kötelező erővel – a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő alku különböző alternatíváiról.

A mai alsóházi vitanapon így a képviselők úgynevezett indikatív, azaz jelzésértékű szavazásokkal próbálnak alternatív megoldást keresni az EU és May által tető alá hozott, eddig kétszer nagy többséggel elvetett alku helyett. Pedig az általános gyakorlat szerint éppen a kormány határozza meg, hogy milyen indítványokra biztosít parlamenti vitaidőt és szavazási lehetőséget. May szorult helyzetét azonban jól jelzi, hogy a hatalmat a kezéből kiragadó módosító indítványt 31 konzervatív képviselő is megszavazta. Közülük három miniszter, Richard Harrington, Steve Brine és Alistair Burt pedig éppen azért mondott le tisztségéről, hogy saját kormányával dacolva megszavazza azt.

Az indikatív szavazások alapvető célja az MTI szerint annak kiderítése, hogy milyen indítványok elfogadásához biztosítható reális eséllyel parlamenti többség – már ha sikerül egyáltalán olyan megoldást kidolgozni, amely köré konszenzus teremthető. May ugyanakkor gyorsan sietett nyomatékosítani: semmi garancia nincs arra, hogy az alsóház alternatív javaslatairól az EU is hajlandó lenne-e tárgyalni.

A brit kormányfő egyre kevésbé képes irányítani a brexitet
Fotó: Reuters

A miniszterelnök emellett arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben újabb halasztást akarnak elérni a brexit időpontjára vonatko­zóan, akkor a májusban esedékes uniós választásokon is részt kellene vennie Nagy-Britanniának. Ezzel pedig visszakerülnének ugyanabba a feloldhatatlan spirálba, amely miatt a legutóbbi EU-csúcson a voksolások előtti utolsó napot, május 22-ét jelölték ki a brexit napjának. Ennek azonban az a feltétele, hogy az alsóház legkésőbb március 29-ig jóváhagyja a kilépésről rendelkező megállapodást. Ha ez nem sikerül, úgy a briteknek április 12-ig el kell hagyniuk az EU-t.

A BBC gyűjtése szerint a mai alsóházi vitanapon az alternatív javaslatok között May kétszer leszavazott megállapodásán túl felmerülhetnek esetleges, arra vonatkozó módosító indítványok is, amelyek például azt szorgalmaznák, hogy London maradjon a vámunió része, illetve az EU belső piacához is férjen hozzá a jövőben. De akár egy újabb népszavazás megtartásának lehetősége vagy a brexit visszavonása is szerepelhet az indikatív szavazások listáján.

Bár a mai szavazásoknak nem kötelezik a kormányt, May egyre inkább elveszti a befolyását a parlamentben, és így arra is egyre kevesebb esélye van, hogy harmadszorra sikerül elfogadtatnia a megállapodását. Annál is inkább, mert ehhez nem csupán arra van szüksége, hogy a konzervatív „lázadók” közül minél többen beálljanak mögé, de az észak-írországi protestánsok, a Demokratikus Unionista Párt támogatására is rászorul. E párt illetékese tegnap azt mondta: a brexit egyéves elhalasztása jobb stratégia lenne, mint a kilépésről rendelkező jelenlegi megállapodás „börtöne”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.