Külföldi hatalmak által kényszermunkára fogott németek kaptak kártérítést Berlintől

Több tízezer, 1939 és 1956 között külföldi hatalmak által kényszermunkára fogott német kapott kártérítést a német szövetségi kormánytól – közölte a német belügyminisztérium pénteken.

Forrás: MTI2019. 03. 30. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német törvényhozás 2015-ben hagyta jóvá a kifizetéseket, amelyekre 2016 végétől tudtak jelentkezni azok a német állampolgárok, akiket az említett időszakban külföldi hatalmak munkára kényszerítettek. A legtöbbjüket a Szovjetunió területén dolgoztatták.

A német belügyminisztérium közlése szerint a kártérítésre jelentkező 31 ezer ember 85 százalékának hagyták jóvá a kifizetést, a maradék 15 ezernek pedig 2020 közepéig tervezik tisztázni a helyzetét. A jelentkezők mintegy 90 százaléka 80 éves vagy idősebb.

A kártérítés összege 2 500 euró (nagyjából 800 ezer forint). „Ezeknek a német kényszermunkásoknak joguk van elvárni azt, hogy életben tartsuk szörnyűséges szenvedésük emlékét” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.