Megnyitja műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank

Megnyitja mintegy 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank (EKB). Tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak az érdeklődők számára – jelentette be Britta von Campenhausen, az EKB művészeti tanácsadója.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 22:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyűjtemény zöme az EKB 2014-ben megnyitott kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni.

Az EKB csak kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország volt soron, idén Horvátország alkotásai láthatóak.

Britta von Campenhausen elmondta: ezen alkalmakkor rendszerint 10-15 művet felvásárolnak. Hogy mely alkotásokat választják ki, arról az EKB egy speciális bizottsága dönt. Az utolsó szó joga Mario Draghit, az EKB elnökét és a Benoit Coeurét, a gyűjteményért felelős francia bankárt illeti.

A felvásárolások révén az EKB mintegy 500 művet gyűjtött: festményeket, fotókat, szobrokat, egyéb műtárgyakat.

A bank az utánpótlás támogatására is nagy hangsúlyt fektet. „Nálunk sok olyan művész is képviselteti magát, aki hazájában kevéssé ismert” – mondta Campenhausen. Kiemelte: keretek közé szorított művészetről van szó. „A műalkotások egyensúlyt tartanak fent a különböző témák között, de sohasem lehetnek kifejezetten politikai tartalmúak” – fejtette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.