Románia is Jeruzsálembe költöztetné nagykövetségét

2019. 03. 25. 14:24
Druze people take part in a rally over U.S. President Donald Trump's support for Israeli sovereignty over the Golan Heights, in Majdal Shams near the ceasefire line between Israel and Syria in the Israeli occupied Golan Heights
A megszállt területen lévő drúz falu lakosai tiltakoztak a hétvégén az amerikai bejelentés ellen Fotó: REUTERS/Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette be Viorica Dancila román kormányfő tegnap Washingtonban. Dancila az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) tegnap kezdődött háromnapos tanácskozásán vesz részt. A román politikus az elsők között mondott beszédet a zárt körű tanácskozáson. „Én, Románia miniszterelnöke és a kormány, amelyet irányítok, át fogjuk helyezni nagykövetségünket Jeruzsálembe, Izrael Állam fővárosába” – fogalmazott a román kormányfő. Dancila leszögezte azt is, Iz­rael és a zsidó közösség támogatása Románia részéről töretlen.

2017 decemberében világszerte felháborodást váltott ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét. Bár Jeruzsálem szolgál az izraeli kormány székhelyeként, s a zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, addig a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját. Trump bejelentése óta – az amerikai irányvonalat követve – csupán Guatemala helyezte át nagykövetségét Jeruzsálembe, Magyarország pedig – jelentős diplomáciai gesztusként – külgazdasági képviseletet nyitott múlt héten a városban.

Liviu Dragnea, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke már jó ideje törekszik bizalmi kapcsolatba kerülni az amerikai elnökkel, s Izraelen keresztül igyekezett jó pontokat szerezni akkor, amikor tavaly ősszel bejelentette: Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti a román nagykövetséget. Klaus Johannis román államfő azonban a miniszterelnök kijelentését követően azt mondta, nem eldöntött tény a költözés „Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés” – idézte Johannist az elnöki hivatal közleménye. E szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával a román államfő fogja meghozni.

A megszállt területen lévő drúz falu lakosai tiltakoztak a hétvégén az amerikai bejelentés ellen
Fotó: REUTERS/Ammar Awad

Az Egyesült Államok nagykövetségének elköltöztetése után ma újabb történelmi lépésre készül Donald Trump, amikor – sajtóértesülések szerint a fent említett APIAC tanácskozásán – bejelenti a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság hivatalos amerikai elismerését. „Holnap fogja Trump elnök Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelenlétében aláírni azt az elnöki rendeletet, amely elismeri az izraeli szuverenitást a fennsík felett. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szorosabbak, mint valaha” – közölte tegnap Jiszrael Kac izraeli külügyminiszter.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd 1981-ben terjesztette ki törvénykezését a Golán-fennsík nyugati, nagyobbik részére, és ezzel gyakorlatilag annektálta azt. Ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. A Fehér Ház tisztségviselői egyelőre nem kívánnak nyilatkozni arról, vajon a Golán elismerése része-e a régóta várt, de még nagy vonalakban sem ismert amerikai közel-keleti béketervnek. Elemzők szerint az amerikai bejelentés mindenesetre nagy segítséget ad Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban. Netanjahu megköszönte Donald Trumpnak a döntést. A szíriai kormány azonban elítélte az amerikai bejelentést, egyben leszögezte, hogy Damaszkusz eltökélt szándéka minden lehetséges eszközzel visszaszerezni a területet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.