Szemvizsgálat teheti észlelhetővé az Alzheimer-kór korai jeleit

Másodpercek alatt képes lehet észlelni az Alzheimer-kór korai jeleit egy nem invazív szemvizsgálat – állapította meg új kutatás.

Forrás: MTI2019. 03. 12. 23:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kutatóknak az Ophthalmology Retina című szaklapban közzétett tanulmánya szerint a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

Az egészséges emberek esetében a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken – állapították meg a Duke Szemészeti Központban 200 ember vizsgálatával. Közülük 133 résztvevőnél mutatkozott a normál sűrűség.

A 39 Alzheimer-kóros páciensnél a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.

Azoknak a retinája is különbözött a normáltól, akiknél a kór előjelzője, a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozott.

A kutatás során használt optikai koherencia-tomográf (optical coherence tomography angiography, OCTA) az apró hajszálerek változásait is észleli, még mielőtt a véredények változása megjelenne az agyi képalkotó vizsgálatok során.

Az OCTA fényhullámokat használ, mely a retina minden rétegének ereit képes feltérképezni.

„Lehetséges, hogy a retina ereinek sűrűségében bekövetkező változások tükrözik az agyi hajszálerekben történteket talán még azelőtt, hogy észlelhetnénk a kognitív képességek változását” – mondta Sharon Fekrat, a Duke Szemészeti Központ kutatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.