Támadás érte az ukrán feministák menetét

A nemzetközi nőnap alkalmából a nők egyenjogúságáért rendeztek pénteken demonstrációt Kijev belvárosában, amit néhány tucatnyi ellentüntető igyekezett megzavarni.

Forrás: MTI2019. 03. 08. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok három férfit vettek őrizetbe, kettőt, aki verekedést próbált provokálni, és egyet, aki petárdát dobott az emberek közé – közölte a fővárosi rendőrség.

A „szolidaritás és sokféleség” szlogen alatt megrendezett nőnapi felvonuláson több százan vettek részt, nemcsak nők, hanem a követeléseikkel egyetértő férfiak is. A demonstrálók a nemek jogegyenlősége mellett felszólaltak a transzneműek jogaiért is, valamint követelték, hogy az ukrán parlament ratifikálja az Európa Tanácsnak (ET) a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményét.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a résztvevők jelképesen szemétbe dobtak néhány, a nők patriarchális elnyomását jelképező tárgyat, úgymint serpenyőket és tűsarkú cipőket.

Több transzparens is feltűnt a menetben
Fotó: MTI

A menet indulásának helyszínén, a Szent Mihály téren néhány tucat ellentüntető várta a jogegyenlőségéért demonstrálókat „Isten! Haza! Patriarkátus!”, „A feminizmus szétrombolja az ukrán családokat” és „A modern feminizmus tönkreteszi az Isten által teremtett nő képét” szövegű transzparensekkel, valamint a Hagyomány és Rend nevű mozgalom zászlóival.

A két tábort a rendőrök sorfallal igyekeztek egymástól távol tartani.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a kelet-ukrajnai Harkivban a Frajkor nevű szélsőséges nacionalista szervezet mintegy 300 fő részvételével ellentüntetést szervezett, és megpróbálta utolérni a női jogvédők menetét. A nacionalisták „a feminizmus betegség”, a „nőiesség, szépség, anyaság”, a nemzetnek anyákra és gyerekekre van szüksége„, ”hagyomány, család, rend„ feliratú transzparensekkel vonultak fel. A rendőrség feltartóztatta őket, és annak érdekében, hogy elkerüljék az összecsapást, a női jogvédőket autóbuszokkal elszállították a demonstrációjuk helyszínéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.