Több tucat iszlamistával végeztek Egyiptomban

Egyiptomban 2017 április óta szükségállapot van érvényben, az ország biztonsági erői pedig évek óta harcot folytatnak a szélsőségesek ellen.

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A terrorelhárító razziák során a nemzetbiztonsági erők 46, különösen veszélyes terroristát öltek meg a Sínai-félsziget északi és középső részén” – idézte Tamer ar-Rifáí, a hadsereg szóvivőjének jelentését tegnap a Magyar Távirati Iroda.

A közlemény szerint száz körözött bűnözőt és szélsősé­gest is letartóztattak a rajtaütések során, továbbá 38 járművet, 14 motorkerékpárt elkoboztak, illetve felszámoltak két fegyverraktárt. A légierő a terroristák 15 búvóhelye ellen intézett támadást, a biztonsági erők pedig 204 robbanószerkezetet hatástalanítottak, amelyeket a közlemény szerint a terroristák a félszigeten állomásozó katonák ellen akartak bevetni. A tűzharcban három katona vesztette életét.

Múlt héten tűzharcban Kairóban hét férfit öltek meg az egyiptomi biztonsági erők, akik a betiltott Muszlim Testvériség szervezethez köthető egyik alcsoport tagjai voltak – derült ki akkor a belügyminisztérium közleményéből. Három emberrel a főváros egyik főútján végeztek a fegyveres erők, további négyet pedig Kairó külvárosában található rejtekhelyükön öltek meg tűzharcban.

Egyiptomban 2017 április óta szükségállapot van érvényben, az ország biztonsági erői pedig évek óta harcot folytatnak a szélsőségesek ellen. Az iszlamisták különösen a Sínai-félsziget északi részén követtek el terrorcselekményeket az utóbbi években.

A félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt köve­tően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet, emlékeztetett az MTI.

Az elnöki posztot Murszi hatalmának megdöntése után Abdel-Fattáh esz-Szíszi foglalta el. Szíszi tavaly februárban hirdette meg a Sínai – 2018 nevű terrorelhárító hadműveletet, amelynek során – hírügynökségi összesíté­sek szerint – eddig mintegy 850 dzsihadistát ölhettek meg az egyiptomi hatóságok és az akciók során legalább 35 katona vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.