A finn szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb szavazatot az előzetes voksoláson

A baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot az előzetesen tartott parlamenti választáson – közölte vasárnap este a finn igazságügyi minisztérium.

Forrás: MTI2019. 04. 14. 20:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon szoros eredmény alakult ki a finnországi választásokon

A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokraták a szavazatok 17,8 százalékát szerezték, míg a Finnek a 17,6 százalékát. A szociáldemokratáknak 40 képviselői helyük lehet a 200 fős törvényhozásban, a bevándorlásellenes Finneknek 39. A Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség 37 helyet szerezhet.

Antti Rinne, a szociáldemokraták vezetője, korábbi szakszervezeti vezető és volt pénzügyminiszter bevallotta, hogy jobb eredményre számított. Mint mondta, programjukkal a finn társadalmat a fenntartható klíma-, a szociális- és gazdasági politika felé szeretnék kormányozni. Kifejtette, nagyon érdekes helyzet alakult ki. Éppen ezért a kormányt alkotó koalíció megteremtése érdekében kérdéseket tesz fel a többi pártnak arról, mennyire esnek egybe nézeteik. Egyelőre nem tudja megmondani, hogy kivel alkotna koalíciós kormányt, de számára fontosak az értékek.

Jussi Halla-aho, a Finnek vezetője erre csupán azt felelte, álláspontjaik eltérőek.

A finn szociáldemokraták szerezték meg a legtöbb szavazatot az előzetes voksoláson

Finnországban hét napon át, keddig lehetett voksolni előzetesen, és ez idő alatt a szavazásra jogosultak 35,5 százaléka járult urnákhoz. Aki ebben az időszakban nem adta le a szavazatát, a vasárnapi rendes választáson tehette meg.

A minisztérium összesítése szerint az előzetes szavazáson az Antti Rinne vezette szociáldemokraták a voksok 18,9 százalékát szerezték meg, és a Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette jobbközép Nemzeti Szövetség végzett a második helyen a szavazatok 17,2 százalékával. A harmadik a leköszönő miniszterelnök, Juha Sipila vezette Centrumpárt a szavazatok 15,4 százalékával, a nacionalista Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) pedig 15,1 százalékkal állnak a negyedik helyen.

A szavazóhelyiségek már bezártak, és hamarosan közzéteszik a vasárnapi voksolás első részeredményeit is.

Az előzetes eredmények gyakran eltérő képet mutatnak a végleges eredményekhez képest, mivel másként viselkednek a szavazók az ország különböző régióiban.

Mivel az előzetesen leadott voksokból ítélve szoros a verseny, könnyen előfordulhat, hogy végül nem az a párt győz, amely a legtöbb előzetesen leadott voksot gyűjtötte össze, így a kormányalakítási megbízást sem az kapja. Bonyolíthatja a helyzetet az, hogy a Finnek szemlátomást jól szerepeltek a választáson, miközben a pártvezetők zöme elutasít mindenfajta együttműködést velük.

A Rinne vezette SDP közel egy éve vezeti a népszerűségi listákat, a legutóbbi közvélemény-kutatások 19 százalékos támogatottságot mértek neki. A szociáldemokraták utoljára 1999-ben nyertek általános választásokon, bár azóta különböző kormánykoalíciók tagjai voltak.

Nagyon szoros eredmény alakult ki vasárnap a finnországi parlamenti választásokon, a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása után úgy tűnik, hogy a baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) végez az első helyen, míg szorosan a nyomában a nacionalista Finnek (korábbi nevükön Igazi Finnek) végeztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.