A nacionalista úton maradhat Újdelhi

Magyar Nemzet
2019. 04. 11. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában ma parlamenti választás kezdődik, amely a demokratikus politikai rendszer legnagyszabásúbb vállalkozásának tekinthető: több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy 900 millió választásra jogosult indiai. Újabb ötéves kormányzati mandátumra tehet szert Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP).

Újraválasztása esetére Modi egy „új India” megszületését ígéri, egy olyan nacionalista országét, amely a nagyhatalmakra jellemző modern és digitális gazdasággal rendelkezik. Eddigi kormányzását a hindu felsőbbrendűség ideológiáján alapuló etnikai-vallási kurzus jellemezte, amely bírálói szerint veszélybe sodorhatja India sokszínűségét.

Számos intézkedést vezettek be például a hindu vallásban szentként tisztelt tehenek védelmében, az ország muszlim örökségét idéző névvel rendelkező utcák és városok új, hindu nevet kaptak, és szigorú szabályokkal sújtották a hagyományosan muszlimok által űzött hús- és bőrfeldolgozó ipart – írja az MTI.

A gazdasági problémákról sikerrel tudta elterelni a figyelmet a Pakisztánnal szemben ismét kiújult feszültség. Modi kihívója, az Indiai Nemzeti Kongresszust vezető Rahul Gandhi arra tett ígéretet, hogy új munkahelyeket teremt, továbbá jövedelemkiegészítő programot indít a földművesek és a szegényebb családok megsegítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.