A pakisztáni kormány nem tűri tovább az iszlamista csoportok tevékenységét

Országunk jövője érdekében úgy határoztunk, véget vetünk a milíciák tevékenységének – szögezte le Imran Hán pakisztáni miniszterelnök.

Forrás: MTI2019. 04. 10. 19:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszlámábád nem tűri tovább az országban tevékenykedő fegyveres csoportok jelenlétét – jelentette ki Imran Hán pakisztáni miniszterelnök a héten a The New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában.

„Országunk jövője érdekében úgy határoztunk, véget vetünk a milíciák tevékenységének” – szögezte le Hán, óva intett azonban attól, hogy a mostani döntést a Nyugatról érkező nyomásnak tulajdonítsák.

„A pakisztáni hadsereg hívta őket életre, most azonban már semmi szükség rájuk” – tette hozzá a kormányfő a nyolcvanas évekre utalva, ekkor ugyanis Pakisztánból sok iszlamista radikális ment át a szomszédos Afganisztánba, hogy az ottani szovjet megszállás ellen harcoljon.

A pakisztáni biztonsági erők február óta lépnek fel fokozott erővel az ország területén belül aktív milíciák ellen. Közülük került ki ugyanis a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet, amely februárban merényletet hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén egy katonai konvoj ellen. A támadásban, amely komoly feszültséget okozott a két szomszédos atomhatalom viszonyában, több mint 40-en haltak meg. India a pakisztáni titkosszolgálatot gyanította a támadás mögött, később pedig az indiai légierő csapásokat mért a Dzsais-e-Mohamed feltételezett pakisztáni bázisaira.

Az Egyesült Államok és India évek óta követeli Iszlámábádtól, hogy lépjen fel a milíciák ellen, és vessen véget az iszlamisták afganisztáni és indiai területen végrehajtott támadásainak.

A pakisztáni belügyminisztérium adatai szerint körülbelül 70 fegyveres csoport működik az országban. Közülük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a velük szövetséges tálib fegyveresek az elmúlt 15 év erőszakcselekményeiben csaknem 70 ezer pakisztánit öltek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.