Általános választások lesznek Ausztráliában május 18-án közepén

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette csütörtökön, hogy május 18-án tartják meg az országban az általános választásokat.

Forrás: MTI2019. 04. 11. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morrison előzőleg felkereste Canberrában Peter Cosgrove főkormányzót, aki elfogadta az általa javasolt időpontot.

Május 18-án megválasztják három évre a szövetségi parlament 150 tagú képviselőházát, illetve a 76 fős szenátus tagjainak a felét hatéves időtartamra.

A bejelentéssel gyakorlatilag kezdetét veszi a választási kampány, amelyet várhatóan az adórendszer körüli viták fogják uralni, és terítékre kerül egyebek mellett a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása és a klímaváltozás kérdése is.

Közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Munkáspárt népszerűségben megelőzi a konzervatív kormánykoalíciót, amely hat éve van hatalmon, és ez idő alatt három miniszterelnököt is váltott a kormányzó liberális párton belüli ellentétek miatt.

Morrison augusztusban vette át a kormány vezetését Malcolm Turnbulltól, és amennyiben a közvélemény-kutatások szerint alakul a választás, ő lesz az egyike a legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnököknek azóta, hogy Ausztrália 1901-ben kivált a Brit Birodalomból. Várhatóan Bill Shorten, a balközép ellenzék vezetője veszi át tőle a kormányrudat. Shorten lesz az ország nyolcadik miniszterelnöke 2007 óta, amióta tart a szokatlan politikai instabilitás az országban.

Az általános választás után Peter Cosgrove átadja a főkormányzói tisztséget David Hurley nyugalmazott tábornoknak. Tíz év leforgása alatt Hurley lesz a harmadik volt katonatiszt, aki elfoglalja a főképpen ceremoniális feladatok ellátásával járó tisztséget. Cosgrove ugyancsak tábornok volt, mielőtt elfoglalta a posztot.

Ausztrália – hivatalosan Ausztrál Államszövetség – államformája alkotmányos monarchia, amelynek államfője az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója, vagyis jelenleg II. Erzsébet királynő. A főkormányzó az uralkodó képviselője Ausztráliában, az ő nevében szentesíti a parlament által elfogadott törvényeket. A főkormányzót a miniszterelnök jelöli ki az Egyesült Királyság uralkodójának jóváhagyásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.