időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Kivizsgálják a rendőri brutalitást

Magyar Nemzet
2019.04.05. 13:15

A francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárga mellényes tüntetők megmozdulásain történt feltételezett rendőri erőszak miatt 209 esetet vizsgál a rendőrség és a csendőrség felügyeleti szerve – közölte tegnap a francia belügyminiszter. „A vizsgálatok a sértegetésektől a komoly sérülésekig terjednek” – mondta ­Christophe Castaner a France2 közszolgálati televízióban.

„Ha történtek hibák, szankciók is lesznek” – tette hozzá. A rendőri erők esetleges túlkapásait ugyanakkor marginális hibának nevezte a tárcavezető, aki szerint összességében megfelelően lépnek fel a rendőrök a rendszeresen erőszakba torkolló tüntetéseken. A november 17-én kezdődött, többségében be nem jelentett megmozdulásokon való rendőri fellépést és mindenekelőtt a gumilövedékek használatát az elmúlt öt hónapban folyamatosan bírálat érte a tüntetők, az ellenzéki pártok, az ombudsman és jogvédő szervezetők részéről is. Független összesítések szerint öt hónap alatt 23 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében – emlékeztet az MTI. A belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A tárca szerint a demonstrációkon 1628 rendőr és csendőr sérült meg az elmúlt öt hónapban. A belügyminiszter példaként említette annak a rendőrnek az esetét, akinek egy tüntető utcakővel leszakította a fél állkapcsát.