időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Szlovák tiltólistán a magyar himnusz

Beke Beáta (Kassa)
2019.04.05. 06:59
Szlovák tiltólistán a magyar himnusz

A szlovák parlament csendben elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében május 15-től büntetendő Szlovákiában annak a külföldi országnak a himnuszát lejátszani vagy elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A törvénymódosítást magyar képviselők is megszavazták.

A kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselői terjesztették be a Szlovák Köztársaság állami jelképeinek használatát szabályozó törvény módosításáról szóló javaslatot. „E módosítás célja az állami jelképek védelmének növelése, mint az államiság egyik alappillére, amely közvetlenül a Szlovák Köztársaság alkotmányán alapul” – indokolták módosításuk szükségességét. A módosításban szereplő aprócska változtatás értelmében más ország nemzeti himnuszát úgy lehet lejátszani és elénekelni Szlovákiában, ha az adott ország hivatalos delegációja jelen van.

Ellenkező esetben akár büntethetik is: a változtatás értelmében ez természetes személyek esetén háromezer euró, jogi személy esetén akár tízezer euró is lehet. A módosító javaslatot ­március 27-én a 136 jelen lévő képviselőből ­108-an támogatták, 25-en voltak ellene és hárman tartózkodtak. A kormánykoalícióhoz tartozó Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt tizenhárom tagú frakciójából kilencen szavaztak igennel, köztük magyar nemzetiségű képviselők is.

Egyedül Ondrej Dostál, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás párt parlamenti képviselője kérte a törvény enyhítését, akinek Dusan Tittel egykori futballistából lett SNS-képviselő, egyben az egyik beterjesztő azt válaszolta, hogy Dostál valószínűleg még sosem volt futballmeccsen a dunaszerdahelyi DAC stadionjában, a Mol Arénában. – Ajánlom magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre. Szívesen elmegyek magával, amikor a DAC kilencezer szurkolója énekli a magyar himnuszt. Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – nyilatkozta.

A DAC-ból zúg nemzeti imádságunk Dunaszerdahelyen kilencezer szurkoló torkából
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Szlovák Nemzeti Párt képviselői még tavaly hívták fel a figyelmet arra, hogy ne csak egy hokibotokkal stilizált címer legyen a szlovák hokimezeken, mivel ez véleményük szerint hivatalos jelképükhöz nem méltó formáció.

Andrej Danko házelnök pártjának ez a téma annyira fontos volt, hogy 2019. február elején törvénymódosítást kezdeményeztek a parlamentben a szlovák jelképek védelmével kapcsolatosan. Ebbe a módosításba került be az a változtatás is, amely ezentúl szankcionálja más ország himnuszának lejátszását vagy eléneklését. A felvidéki magyarokat egy március 15-i ünnepségen vagy más nemzeti ünnepein­ken elénekelt magyar himnuszért tehát május 15-től büntethetik.

A Most – Híd egy szerda esti közleményben azt írta, nem fogják engedni, hogy a korlátozás hatályba lépjen. – Nekünk fontosak a magyar választóink és az ünnepeink, s az is, hogy ebben az országban mindenki azt a himnuszt is énekelhesse, ami neki kedves. Ezért nem engedjük, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A témát újratárgyaljuk, erről már a koa­líciós partnereinket is tájékoztattuk. A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakció­ban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat – írták.

– Utoljára hat hónappal ezelőtt került szóba a ­koalíciós tanácson a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény módosítása. Azon a megbeszélésen egy szó sem esett arról, hogy nyilvános rendezvényeken nem lehet majd elénekelni más ország himnuszát. A koalíciós partnerünk finoman fogalmazva nem viselkedett korrekten. Átvertek bennünket! A történtekért bocsánatot kérek – mondta el a Bumm.sk felvidék magyar hírportálnak a Most – Híd frakcióvezetője, Bastrnák Tibor. – A DAC-stadionban ezentúl is mindenképpen énekelni fogják a magyar himnuszt – jelentette ki Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a Pátria Rádióban.

Reakciók

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a külügyminisztérium lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni. A Charta XXI. Egyesület, amelynek egyik célja a Kárpát-medencében élő nemzetek közötti jó kapcsolat előmozdítása, mélységesen elítéli, hogy Szlovákia pénzbírsággal sújtja a magyarok nemzeti imájának éneklését. A magyar himnusz sokkal több, mint állami jelkép: egy nemzet imája, amelynek tiltása durva támadás Szlovákia magyar polgárainak emberi méltósága ellen – írták közleményükben. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.