Eldurvult a bécsi viszály

Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap Bécsben bejelentette, hogy javasolni fogja az államfőnek Herbert Kickl, az ÖVP-vel koalícióban lévő Osztrák Szabadságpárt belügyminiszterének menesztését.

Magyar Nemzet
2019. 05. 21. 12:54
Interior Minister Herbert Kickl attends a news conference in Vienna
AUSTRIA-POLITICS/FREEDOM PARTY Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője tegnap Bécsben bejelentette, hogy javasolni fogja az államfőnek Herbert Kickl (képünkön), az ÖVP-vel koalícióban lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belügyminiszterének menesztését.

A kancellár még szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót a Szabadságpárttal, és előre hozott választásokat írnak ki szeptemberre, miután az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

A Szabadságpártban tegnap este bejelentették, Kickl menesztése miatt az FPÖ valamennyi miniszterét visszahívja a kormánykoalícióból.

A Heinz-Christian Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután német lapok közzétettek egy videófelvételt, amelynek tanúsága szerint a politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Herbert Kickl vasárnap este közzétett Facebook-bejegyzésében úgy vélte, bár Heinz-Christian Strache viselkedése „katasztrofális és felelőtlen” volt, Sebastian Kurz elmúlt napokban tett lépései arról árulkodnak, hogy a néppárt a Strache-ügyet felhasználva arra törekszik, hogy kiterjessze saját hatalmát a kormányon belül.

Kickl szerint bár Strache és Kurz megállapodtak abban, hogy Strache lemondása után folytatódni tud a kormányzati munka, az ÖVP nem tartotta magát a megegyezéshez.

„Az ÖVP-nek titokban más valódi célja volt. Ki akarta kényszeríteni a visszavonulásom a belügyminiszteri pozícióból. (…) A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében. Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában képviseltünk, az ENSZ migrációs paktumának elutasítása miatt, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszerbetelepítésének világos elutasítása miatt. (…) Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte” – közölte Kickl.

Sebastian Kurz ugyanakkor tegnap azt mondta, fel kell deríteni a botrányt, és tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény, márpedig Kickl belügyminiszterként nem nyomozhat saját maga ellen.

A kancellár a Kronen Zeitung című lapnak azt is elmondta, hogy szerinte Tal Silberstein – az MSZP korábbi izraeli kampánytanácsadója – készíthette a Strachét lejárató videót, ezért az sem lepné meg, ha hamarosan róla is kikerülne egy hasonló anyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.