időjárás -1°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

EP-választás: A szuverenisták áttörése Európa szívében

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu
2019.05.29. 11:45

Az Il Giorno lombardiai olasz konzervatív lap európai választásokról szóló beszámolója Salvini fogadkozása Milánóban: „A Liga első párt Olaszországban, köszönet érte” címmel jelent meg. Az olasz kormányfőhelyettes a milánói pártközpontban a felelősség pillanatáról beszélt, amikor az EP-választás eredményeit kommentálta, s megcsókolta a rózsafüzért. Matteo Salvini kitért arra is, hogy a hihetetlen sikert nemcsak Olaszországban érték el a Liga révén, hanem utalt például Le Pen pártjának franciaországi, és Nigel Farage-ék nagy-britanniai sikerére. „Ez a változó Európa jele” – szögezte le Salvini.

A Fatto Quotidiano olasz lap az EP-választás kapcsán kiemeli, hogy Matteo Salvini győztesként beszél, míg a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom háza táján most csendben vannak. Ahogy a cikkben írják, Salvini Liga pártja a szavazatok több mint egyharmadát szerezte meg első helyezett pártként az olaszországi EP-választáson. A napilap idézi az olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter Salvini felelős szavait, melyek kimondásával a Liga vezére a jövőbe tekint előre, így például azt is világossá tette Salvini: gazdasági értelemben bonyolult időszak következik, és ők tökéletesen tisztában vannak a nehézségekkel is.

A Le Point francia konzervatív heti hírmagazin Revansgyőzelem Marine Le Pen módra című cikke azzal indít, hogy Le Pen Nemzeti Tömörülés (RN) nevű pártja 2014 után ismét a „Franciaország első pártja” titulust viseli. A lap szerint a választás eredményes és a párt számára kifizetődő tudott lenni azzal, hogy az RN jelölti listáját a mindössze 23 esztendős Jordan Bardella vezette.

A Breitbart amerikai konzervatív hírportál részletes anyagban foglalkozik a hétvégi európai parlamenti választás eredményeivel, így többek között ismerteti a brit Brexit-párti, a francia, az olasz, lengyel vagy cseh nemzeti pártok szereplését is. Ennek alapján például Nigel Farage Brexit nevű pártja 32 százalékos eredménnyel, utcahosszal nyerte meg a szigetországi EP-voksolást. A Fidesz-KDNP és személyesen Orbán Viktor kormányfő által elért 50 százalék feletti eredményt egyenesen „megsemmisítő győzelemként” értékeli a beszámoló, kiemelve a magyar kormányzópárt tömeges migrációval szembeni kiállását, és a nemzeti identitás eszménye melletti elkötelezettségét.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható el.