Mélypontra süllyedt a születések száma Amerikában

Forrás: MTI2019. 05. 15. 23:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckét éves mélypontra csökkent a születések száma az Egyesült Államokban, főleg a 30 éven aluli nők körében.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerdán közzétett jelentése szerint 2018-ban 3 788 235 gyermek született az országban. A születések száma negyedik éve mutat csökkenést, és a tavalyinál kevesebb gyerek csak 1986-ban született, amikor az Egyesült Államok lakossága még 90 millió fővel kevesebb volt.

A szakértőket a negatív trend folytatódása különösen azért lepte meg, mivel a gazdaság felszálló ágban van.

A születések számának csökkenésénél is aggasztóbb, hogy az amerikai nők termékenységi rátája (az egy nőre jutó gyermekek száma) történelmi mélypontra, 2,2 százalékkal 1,728-ra csökkent, és ez azt jelenti, hogy a jelenlegi nemzedéknek nem születik annyi gyermeke, hogy reprodukálja magát.

A tavalyi termékenységi ráta jóval elmarad a reprodukcióhoz szükséges 2,1-től, amely alá első ízben 1971-ben csökkent az egy nőre jutó gyermekek száma. A ráta egy évtizede nem képes visszakapaszkodni erre a küszöbértékre az Egyesült Államokban.

A jelentés arra nem adott választ, hogy vajon arról van-e szó, hogy az amerikai nők későbbre halasztják a gyermekvállalást vagy esetleg teljesen lemondanak róla.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a trend folytatódik, munkaerőhiány alakulhat ki, egyebek közt az idősellátásban.

Kenneth M. Johnson, a New Hampshire-i Egyetem demográfusa – aki nem vett részt a jelentés elkészítésében – úgy becsüli, hogy az elmúlt évtizedben 5,7 millió gyermekkel több született volna, ha nem esik vissza a termékenységi ráta.

Más szakértők nem aggódnak a sok üres óvodai hely miatt: úgy vélik, a fiatal nők majd egy későbbi életszakaszban vállalnak gyermeket. Erre utal az is, hogy csak két korcsoportban volt kis emelkedés a születések számában 2018-ban, a harmincas éveik végén és a negyvenes éveik elején járó nőknél.

Más fejlett országokban is tapasztalható a születések számának csökkenése, Amerikában azonban a nők a legtöbb fejlett országhoz képest általában hamarabb vállalnak gyermeket.

A fiatal amerikaiak továbbra is akarnak gyermeket, de még nem érzik magukat elég stabilnak a gyermekvállaláshoz – állítja Karen Benjamin Guzzo, az ohiói Bowling Green Állami Egyetem kutatója, aki családok tanulmányozásával foglalkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.