Az ügyvezető amerikai védelmi miniszter a tárgyalások folytatására szólította fel Phenjant

Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter hétfőn felszólította Észak-Koreát, hogy folytassa a nukleáris tárgyalásokat.

Forrás: MTI2019. 06. 03. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahogy mindig, bizakodóak vagyunk, hogy az észak-koreaiak eredményesen, diplomáciai csatornákon keresztül megoldást találnak aggodalmaink eloszlatására” – mondta szöuli látogatásán Shanahan.

A tárcavezető ugyanakkor aláhúzta, hogy az Egyesült Államok nem függeszti fel a szankciókat addig, amíg Phenjan eleget nem tesz az összes nemzetközi szabályozásnak.

Donald Trump amerikai elnök szeretné normalizálni az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonyát, és ennek érdekében már kétszer találkozott Kim Dzsong Un phenjani vezetővel.

Azonban a politikusok legutóbbi, februári vietnami találkozójukon sem tudtak megegyezni a nukleáris leszerelés menetrendjéről. Phenjan úgy értékelte, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Shanahan megjegyezte: az egyetlen elfogadható megoldás az lenne, ha ellenőrzés mellett kivonnák a nukleáris fegyvereket a Koreai-félszigetről. A védelmi miniszter a hétvégi szingapúri biztonsági találkozón egyértelművé tette: Washington nem szeretne eltérni a félsziget atommentesítésére vonatkozó korábbi terveitől.

Trump körülbelül három hét múlva Dél-Koreába utazik. A múlt héten Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tárgyalt a koreai helyzetről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.