Filmbéli főgonosszá válik Kim Dzsong Un

Az észak-koreai vezetővel kapcsolatos történeteknek se szeri, se száma, és bármit is írnak meg a rezsimről és annak vezetőjéről, azt senki se tudja megerősíteni, se cáfolni.

2019. 06. 15. 7:50
U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore
A valószínűtlen páros a vietnami fővárosban fogott kezet. Nagyobb a füstje? Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi bulvársajtó egyik kedvenc politikusa Kim Dzsong Un. Az észak-koreai vezetővel kapcsolatos történeteknek ugyanis se szeri, se száma, és bármit is írnak meg a rezsimről és annak vezetőjéről, azt senki se tudja megerősíteni, se cáfolni.

A Star on Sunday brit lap június 9-én adott hírt arról, hogy a koreai diktátor újabb, minden eddiginél förtelmesebb módon végzett valakivel. A lap szerint Kim a hadsereg egyik tábornokát egy piranhákkal teli medencébe dobatta, az áldozatot azonban előzőleg késsel megsebezték, így keltve fel a vérengző állatok harci kedvét.

„Kim egy hatalmas halakkal teli medencét építtetett a Rjongszong-palotában azt követően, hogy segítőit arra utasította, újfajta kivégzési módszereket találjanak ki számára” – áll a lapban. A Star hozzáteszi: nem ismert, hogy a tábornokot megették a halak, belehalt a sérüléseibe vagy megfulladt. A Star honlapján a sztori mellett egy videófelvételt is közölnek, amelyen Donald Trump amerikai elnök „nagy vezetőnek” nevezi Kimet hanoi találkozójukon.

A rémisztő történet leginkább egy James Bond-filmből származó jelenetre hasonlít. Szinte biztos, hogy a brit sajtó álhírt közöl, amelynek alapját egy meg nem nevezett koreai forrás adja. Ugyanez a forrás igazolta, hogy Kim kivégeztette egyik nagybátyját oly módon, hogy vérengző kutyafalkát uszított a kikötözött férfira, egy másik állítólagos elhajlót pedig aknavetővel gyilkoltatott meg.

A valószínűtlen páros a vietnami fővárosban fogott kezet. Nagyobb a füstje?
Fotó: Reuters

A történetek legtöbbje eljut a komoly sajtóhoz is, a piranhás gyilkosságról – utalva a brit sajtó közlésére – a Jerusalem Post is írt. Legutóbb az egész nyugati sajtó beszámolt Kim Hjok Csol észak-koreai nukleáris főtárgyaló kivégzéséről, tárgyilagosan, mint ami egyértelműen megtörtént, majd két nap múlva a szemlátomást teljesen sértetlen diplomata egy színházi előadáson volt látható.

A világsajtó azt is megírta, hogy a vezető korábbi barátnőjét, Hjong Szol Vont kivégeztette, mert az megsértette a pornográfiára vonatkozó törvényt. A szaftosnak tűnő történet nagy karriert futott be a csinos énekesnő fotójával illusztrálva, arról viszont kevesen számoltak be, hogy a fiatal nő nem sokkal később feltűnt az észak-koreai tévében.

Az Észak-Koreával foglalkozó történetek mindegyike igazolhatatlan és ellenőrizhetetlen, egyúttal minden esetben felmerül a gyanú, hogy a háborús helyzet miatt a szöuli katonai cenzúra is beleavatkozik a témaválasztásba. Azt se lehet így készpénznek venni, hogy Kim Dzsong Nam, a diktátor bátyja, akit a Kuala Lumpur-i reptéren mérgeztek meg 2017-ben szintén filmbe illő módon női ügynökök, állítólag az amerikai hírszerzés fizetett munkatársa volt.

A hírről az amerikai Wall Street Journal számolt be, forrásként természetesen egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselőt idézett; az esetleges kapcsolatot a legidősebb Kim fiú és a CIA között nem lehet bizonyítani, a hírszerző ügynökség pedig nem kívánt reagálni a felvetésre. A nyugati lapok cikkei viszont szinte mindig hozzáteszik a különböző botrányos sztorikhoz, hogy Trump vélhetően közel áll a diktátorhoz, mivel a sajtó legnagyobb részének nyilvánvalóan nem Észak-Korea vezetője a végső célpont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.