„Még négy évet!”

– Tovább fogunk dolgozni. Tovább fogunk harcolni. És tovább fogunk nyerni, nyerni, nyerni! – ígérte húszezer hívének Donald Trump, aki tegnapra virradóra egy floridai sportcsarnokban indította útjára újraválasztási kampányát. Az amerikai nagypolitikában szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt, kívülállóként debütáló Trump most már a Republikánus Párt háttértámogatását élvezve, a Fehér Házból vág neki a 2020-as elnökválasztásnak. Az elnök hosszasan ostorozta 2016-os ellenfelét, Hillary Clintont, a demokrata táborból jelenleg legnépszerűbb Joe Biden volt alelnököt pedig „álmos Joe-nak” nevezte.

2019. 06. 19. 18:33
U.S. President Donald Trump reacts on stage formally kicking off his re-election bid with a campaign rally in Orlando
Sportosan indította újraválasztási kampányát az USA elnöke Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még négy évet! – skandálta a floridai Amway Centerben, az Orlando Magic NBA-kosárlabdacsapat otthonában összegyűlt mintegy húszezres tömeg Donald Trump kampánynyitó rendezvényén a helyszíni beszámolók szerint. Az amerikai elnök új programot ugyan nem ismertetett a 2020-as elnökválasztásra, de bejelentése értelmében az eddigi szlogenjét – Tegyük újra naggyá Amerikát! (Make America Great Again) – a Tartsuk meg nagynak Amerikát! (Keep America Great) váltja fel.

Sportosan indította újraválasztási kampányát az USA elnöke
Fotó: Reuters

Hetvenhat perces beszédében az új korteskedésnek 73 évesen, de 2016-tal ellentétben már nem politikai újszülöttként nekivágó elnök hangsúlyozta az amerikai gazdaság jó eredményeit, méltatva egyben saját, az adócsökkentésekre és a vállalkozásokat gúzsba kötő szabályozások lefaragására építő politikáját. Kiemelten foglalkozott Trump a bevándorlással is, mintegy előrevetítve: a törvénytelen migráció feltartóztatása továbbra is programja fókuszában marad.

Noha 2017-es beiktatása óta az elnök számos választási ígéretét teljesítette, a mexikói határra tervezett biztonsági fal egyelőre nem épült meg. Mint előzőleg bejelentették, az amerikai bevándorlási hatóság a jövő héten megkezdi az illegális bevándorlók mintegy 12 milliósra tett táborának kitoloncolását. Szakértők szerint ugyanakkor a demokrata párti irányítás alatt álló szövetségi államok, mint Kalifornia vagy New York, akadályt gördíthetnek ez elé, az amerikai közéletben már megszokott módon újabb jogvitákat indítva el.

– A nyitott határok politikájának demokrata programja morálisan elítélendő. Bevándorlási álláspontjuk az amerikai középosztály és őszintén szólva az amerikai élet legnagyobb elárulása – mondta Trump, aki szerint a „morális gyávaság csimborasszója”, hogy a demokraták nem állnak ki a bevándorlási hatóság emberei, köztük a határőrök mellett.

Trump most, az elnökválasztás előtt bő 16 hónappal a legfrissebb felmérések szerint több százalékpont lemaradásban van a vezető demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok mögött, de emlékezetes módon 2016-ban is Hillary Clintontól hárommillió szavazattal lemaradva, a választópolgárok mintegy egynegyedének támogatását élvezve nyert, az amerikai elnökválasztás sajátosságainak is köszönhetően.

Tényleges ellenfelére legkésőbb 2020 nyarán derül fény, de megfigyelők arra számítanak, ha a demokratáknál jelenleg legnépszerűbb Joe Biden lesz az – akit Trump most „álmos Joe-nak” nevezett –, akkor Trump úgy készül, mintha az ezúttal is hosszasan ostorozott Clinton férfi megfelelőjével, egy centrista washingtoni politikussal venné fel a versenyt. Ha pedig a baloldalibb Bernie Sanders vagy Elizabeth Warren szenátorok egyike lesz az ellenfél, akkor a szocializmus elleni harcot tűzi a zászlajára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.