időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Megtalálták az eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét Indiában

Forrás: MTI
2019.06.24. 14:09

Megtalálták az indiai hatóságok a dél-ázsiai ország második legmagasabb hegyének közelében május végén eltűnt nyolc hegymászó közül hétnek a holttestét, egy ember után még mindig kutatnak – közölték vasárnap az illetékesek.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsapat május közepén indult útnak egy eddig meghódítatlan, 6477 méter magas névtelen csúcsra az észak-indiai Nanda Dévi közelében. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket.

A nyolctagú csapat eltűnését május 31-én jelentették, miután a hegymászók nem értek vissza az alaptáborba. Az expedíciót szervező Moran Mountain közlése szerint a hegymászók útját egy „méretes lavina” keresztezhette.

A félkatonai Indo-tibeti Határrendőrség (ITBP) emberei a múlt héten indultak el gyalog a holttestek felkutatására és vasárnap érték el azt a területet, ahol a hegymászók eltűntek. A megtalált hét holttestet még hivatalosan is azonosítani kell, a nyolcadik áldozatot még keresik.

Az ITBP szóvivője szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a holttesteket légi úton fogják-e lehozni az 5500 méteres magasságból.

Csaknem három héttel ezelőtt az indiai légierő felderítő helikoptereiről már észlelték a holttestek egy részét, ám a kedvezőtlen talaj- és időjárási viszonyok miatt nem lehetett megközelíteni a helyszínt.

Az illetékesek szerint a holttestek megtalálásának helye azt sugallja, hogy a csapat útvonalat változtathatott és olyan úton haladt, amely nem szerepelt az eredeti tervek között.

Az idei volt az elmúlt évek egyik leghalálosabb mászószezonja a Himalájában.

Több mint húszan vesztették életüket a hegyekben, köztük legalább 11-en a Mount Everesten, ahol a túlzsúfoltság, a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a tapasztalatlan hegymászók voltak a felelősek a sok halálesetért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.