Új korszakot emleget a török sajtó

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fő ellenzéki jelöltnek, a kemalista Ekrem Imamoglunak a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson elért győzelmét ünnepelte tegnap az ellenzéki török sajtó, míg a kormánypárti lapok a győztesnek azt a mondatát emelték ki, hogy a hatékony városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal – jelentette az MTI.

A vasárnapi megismételt választás nem hivatalos végeredménye szerint Imamoglu a szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg, míg a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának színeiben induló Binali Yildirim volt kormányfő a 44,99 százalékát.

A legolvasottabb török ellenzéki napilap, a Sözcü címoldalán tegnap történelmi különbségnek nevezte Imam­oglu előnyét, amely a nem hivatalos végeredmény szerint mintegy 806 ezer szavazatnyi. Az újság úgy fogalmazott: „Nincs, aki a népakaratnak ellen tudna állni.”

Rahmi Turan, a Sözcü tárcaírója szerint az ellenzéki voksok ilyen mértékű növekedése a nép igazságtalanságra adott válasza, a gőgös politikusoknak lekevert pofon. Deniz Zeyrek, a Sözcü egy másik publicistája azon véleményének adott hangot, hogy a nép országos szintű üzenetet küldött a kormányoldalnak. A Cumhuriyet című, szintén kormánykritikus napilap szerint az eredmény a török politikai életben egy új korszak kezdetét jelzi.

A kormánypárti lapok visszafogott hangnemben számoltak be a választás kimeneteléről. Az Aksam, a Star és a Yeni Safak is az „Isztambul választott”, „Isztambul döntött” megfogalmazást részesítette előnyben. A Türkiye című napilap Imamoglu azon vasárnap este elhangzott mondatát emelte ki, amely szerint a működőképes városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal. A kormánypárti lapok felidézték, hogy Erdogan szerint a nép akarata nyilvánult meg, és a török államfő is gratulált a szavazás ellenzéki győztesének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.