Bírósági támogatás Trump falának

Munkatársunktól
2019. 07. 29. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök átcsoportosíthat összegeket a határfal építésére a védelmi minisztérium költségvetéséből – döntött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság. A testület – amely az alkotmánybíróság szerepét látja el – 5:4 arányban döntött amellett, hogy Donald Trump a Pentagon büdzséjéből csoportosítson át összegeket az amerikai–mexikói határ menti fal építésére. A konzervatív bírók a kormányzat tervei mellett voksoltak, a liberálisak pedig ellene – jelentette az MTI.

A kormányzat két és fél milliárd dollárt (mintegy 733 milliárd forintot) kíván átcsoportosítani e célokra. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság felfüggesztette a végrehajtást. Elemzők Donald Trump elnök nagy győzelmeként értékelik az alkotmánybírósági döntést. Maga az államfő Twitteren üdvözölte a döntést. „Remek, nagy győzelem a fal ügyében. […] Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára” – írta.

Miután a kongresszus a demokraták ellenállása miatt nem szavazta meg a határfal építésére kért összeget, a kormányzat úgy döntött, hogy részben a katonai költségvetésből finanszírozza meg a Kaliforniában, Arizonában és Új-Mexikóban tervezett fal építését. A 2019-es katonai költségvetés egyik rendelkezése lehetővé teszi a védelmi minisztérium vezetőjének, hogy átcsoportosítson a költségvetésből magasabb rendű célokra, amelyek előre nem látható katonai igényekkel járnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.