időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Irán bekérette a brit nagykövetet egy iráni tankhajó „illegális megállítása” miatt

Forrás: MTI
2019.07.04. 22:31

Irán bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet, miután csütörtökön a Gibraltári-szorosban „törvényellenesen megállítottak” egy iráni kőolajszállító hajót – közölte a teheráni külügyminisztérium.

A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület hatóságai átvizsgáltak egy tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába – közölte korábban Spanyolország. A spanyol ügyvivő külügyminiszter közlése szerint a szupertankert az Egyesült Államok kérésére állították meg a brit hatóságok.

Irán és az Egyesült Államok között rendkívül feszült a viszony, amióta Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a 2015-ben Irán és hat nagyhatalom között megkötött szerződésből, amelyben Teherán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe korlátozza atomprogramját, és újból elrendelte az Irán elleni – elsősorban a kőolajexportot sújtó – büntetőintézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.