Iráni–európai feszültség egy hajó miatt

Magyar Nemzet
2019. 07. 06. 14:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gibraltári legfelsőbb bíróság tegnap két héttel, július 19-ig tartóan elrendelte a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalásának meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy a tankhajó megsértette a Szíria elleni szankciókat. A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit hatóságai csütörtökön átvizsgáltak és lefoglaltak egy tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába.

Josep Borrell spanyol ügyvivő külügyminiszter közlése szerint a szupertankert az Egyesült Államok kérésére állították meg a brit hatóságok. Az Európai Unió 2011 óta tiltja a kőolajszállítást Szíriának, de eddig egyetlen hajót sem foglaltak le a tengeren. A brit tengerészeti kereskedelmi hivatal szerint a Grace 1 nevű olajszállító május 13-án hajózott ki az Egyesült Arab Emírségekből, a Perzsa (Arab)-öbölből kihajózva megkerülte Afrikát, ahelyett, hogy a Szuezi-csatornán át haladt volna.

Az iráni külügyminisztérium bekérette a brit nagykövetet, hogy tiltakozzanak a hajó „törvénytelen és elfogadhatatlan” lefoglalása ellen. A teheráni külügyminisztérium szerint a hajó nemzetközi vizeken haladt, amikor lefoglalták. A diplomáciai lépés semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy a panamai zászló alatt hajózó és egy szingapúri cég által üzemeltetett hajó iráni tulajdonban van – jelentette az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.