Kampány helyett hazáját méltatta Trump

Az előzetes aggodalmak dacára nem a demokratákat ostorozó kampányeseményt, hanem az amerikaiak egységét és kivételezettségét hangsúlyozó beszédet tartott tegnapra virradóra az elnök.

Szőcs
2019. 07. 06. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trump-ellenes tábor előzetes aggodalmai dacára nem a demokratákat ostorozó kampányeseményt, hanem az amerikaiak egységét és kivételezettségét hangsúlyozó beszédet tartott tegnapra virradóra Donald Trump (képünkön).

– A jövőben sem lesz olyan, amit az amerikaiak ne érhetnének el, mindaddig, amíg emlékeznek nemzetük történelmére, és szüntelenül harcolnak a jobb jövőért – mondta a Washingtonban ilyenkor nem szokatlan trópusi időben, a hőségben és a szakadó esőben egyaránt kitartó tömeg előtt az elnök, úgy vélve, „nagyon rövid időn belül amerikai zászló lobog majd a Marson is”.

Trumpot bírálatok érték amiatt is, hogy úgymond kisajátítja a július 4-i amerikai függetlenségi ünnepet, amikor francia mintára – a két évvel ezelőtti párizsi katonai parádéból ötletet merítve – a washingtoni szokásoktól eltérően és több tízmillió dolláros költségen díszszemlét rendel a fővárosba, majd a hadsereg főparancsnokaként sütkérezik az esemény fényében. – Nem hiszem, hogy érti, ez Amerika születésnapja, nem pedig az övé – mondta Kamala Harris szenátornő, aki a demokraták június végi tévévitáján a legkarakteresebb női elnökjelölt-aspiránsként vétette magát észre a 2020-as elnökválasztás előtt.

Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

Mindenesetre a fegyveres erők meghívottainak a helyszíni beszámolók szerint imponált, ahogy Trump – páncélozott harcjárművek és harckocsik között – az öt haderőnem történelmi harci sikereit ecsetelte. – Még négy évet! – skandálták közülük sokan, Trump újraválasztását támogatva.

Ugyanakkor a Lincoln-emlékműtől a Capitoliumig húzódó National Mall park túlsó végén koncerttel egybekötött ellentüntetést tartottak, és felfújták az elnököt már megszokottan kifigurázó léggömböt, a Trump-babát is. Az amerikai zászló elégetése miatt pedig két főt őrizetbe vettek; nem a lobogó elégetése törvénytelen, hanem tiltott területen tették ezt.

Vitatott népszámlálás

Egy sürgető bírósági határidő dacára sem született még döntés arról, mit tervez a washingtoni kormány, hogy teljesítse Donald Trump elnök akaratát, és felvegye az állampolgárságot a 2020-as népszámlálási kérdőívre. Egy legfelső bírósági döntés szerint a kormány nem indokolta meg megfelelően, miért kell szakítani az eddigi gyakorlattal, feszegetve e kérdést. Az igazságügyi minisztérium nemrég azt közölte, a jogvita miatt nem veszi fel a kérdést az ívekre, mert azokat el kell kezdeni nyomtatni, hogy időben elkészüljenek. A migráció az elmúlt években hangsúlyos kérdéssé vált Amerikában, és az lesz Trump 2020-as kampányában is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.