Macri újra esélyessé lépett elő

Miközben földrészünkön forró a nyár, a Föld egy délebbi pontján, a most hűvös Argentínában javában zajlik az elnökválasztási kampány.

Zetelaki Réka
2019. 07. 24. 18:50
A garbage collector pulls his cart at a shantytown in Buenos Aires
A lakosság erőteljesen megérzi a válságot Fotó: REUTERS/Enrique Marcarian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben földrészünkön forró a nyár, a Föld egy délebbi pontján, a most hűvös Argentínában javában zajlik az elnökválasztási kampány. A gazdasági recesszió sújtotta országban egy sokat bírált és – az argentinok által gyűlölt valutaalapi hitelbe keveredett – elnök, illetve a korrupciós vádak által megtépázott egykori first lady között zajlik a politikai párbaj. A dél-amerikai országban októberben tartják az elnökválasztás első fordulóját, ám a jelöltek listáját már júniusban lezárták. Két hét múlva esedékes az előválasztás, amelyet egyébként csak egyfajta erőfelmérésnek tartanak az elemzők, miután a bejutási küszöb 1,5 százalék.

A népszerűségi listákat hónapok óta a bumeráng módjára visszatérő Cristina Fernández Kirchner volt elnök és first lady vezeti, akit egyébként néhány évvel ezelőtt az elhibázott gazdaságpolitikája sodort ki a politikából. Néstor Kirchner volt elnök özvegye ezúttal csak az elnökhelyettesi posztra pályázik volt kabinetfőnöke, Alberto Fernández indulása mellett. A volt elnök asszonyról sokáig azt sejtették, hogy újrázni akar, ám feltehetően a súlyos korrupciós és pénzmosási vádak miatt mégsem ő került az első helyre. Kirchner nemrég mutatta be a Sinceramente (Őszintén) című könyvét, amely hatalmas sikert aratott, s amelyben múltjáról és döntéseiről vall az olvasónak, enyhe kampánycéllal.

A lakosság erőteljesen megérzi a válságot
Fotó: REUTERS/Enrique Marcarian

Az országot az elmúlt években Mauricio Macri jobboldali politikus vezeti, akinek elnöklése alatt durrant ki a pénzügyi luftballon, és újra súlyos recesszióba került az ország. Macri, aki azzal nyerte meg a választást, hogy szakemberként kivezeti az országot a súlyos gazdasági problémákból, végül rendkívül népszerűtlen döntést hozott. Hitelért folyamodott a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), s a felvétellel úgy tűnt, végleg kiírta magát a politikából. Ezért jelentett meglepetést, hogy a közelmúltban összefogott a peronista Miguel Ángel Pichettóval – az Együtt a változásért elnevezésű koalíció alatt –, s így most újra versenybe került, sőt alig néhány százalékkal marad el a népszerűségük a Fernández–Kirchner duótól.

Argentínában idén a gazdaság helyzete határozhatja meg a választás kimenetelét – vélik elemzők, hiszen a lakosság erőteljesen megérzi a válságot. Tavaly 48 százalékos volt az infláció, és idén 34-et jósolnak a gazdasági szakemberek. Ezáltal jelentős értékvesztésen mentek keresztül a fizetések, s újra az olcsóbb termékekre ugrott meg a kereslet. A gazdasági mutatók évtizedek óta hatalmas kilengést mutatnak a dél-amerikai országban, s a politikusok most is ennek a megoldását ígérik. „Amennyiben újraválasztják Mauricio Macrit, az két dolgot jelenthet majd”, írja az amerikai Forbes magazin elemzése. „Egyrészt azt, hogy az IMF-hitelszerződés nem kong többé lélekharangként a politikus feje felett, másrészt Cristina Kirchner kvázi kommunista, bezárkózó politikája hivatalosan is a múlté lesz.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.