Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki róka négy hónap alatt

Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki róka négy hónap alatt, Norvégia északi részéről Kanada legészakibb területéig jutva.

Forrás: MTI2019. 07. 03. 23:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvég Sarkkutató Intézet közlése szerint a fiatal nőstény születése helyét, a norvégiai Svalbard-szigetcsoportot 2018. március elsején hagyta el, majd 2018. július elsején érte el Grönlandon át a kanadai Ellesmere-szigetet. A vady az egyik legnagyobb távolságot megtevő sarki róka lett, amelynek útját feljegyezték.

A kutatók a róka mozgását egy jeladóval követték figyelemmel, melyet 2017 júliusában helyeztek el az állatokon annak eredeti életterének közelében, a Spitzbergák egyik gleccserénél. A róka egy darabig szülőhelye közelében maradt, majd útnak indult.

Vándorlása alatt a nagyjából kétéves állat naponta átlagosan 46,3 kilométert tett meg. Légvonalban 1789 kilométernyi távolságra jutott szülőhelyétől.

A tengerjégen át ért el Grönlandra, majd Észak-Amerikába.

A sarki rókák (Alopex lagopus) vastag bundájuknak köszönhetően birkóznak meg a szélsőségesen hideg éghajlattal. Négy évig élnek, többnyire halakkal, tengeri madarakkal és lemmingekkel táplálkoznak. Nem tudni, miért hagyják el az otthonukul szolgáló régiót, hogy szaporodási helyszínt keressenek – közölték a kutatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.