A bukaresti kormány megújítását követeli a miniszterelnöktől liberális koalíciós partnere

A bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel hétfőn Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök.

Forrás: MTI2019. 08. 12. 21:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást. Tariceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására, ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Tarcianu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dancilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból.

A bukaresti kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tariceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dancila személyében.

A román média tudni véli, hogy a parlamenti mandátumok mintegy 7 százalékával rendelkező, de az európai parlamenti választásokon az ötszázalékos küszöb alá csúszott ALDE azzal próbálja rákényszeríteni a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkező PSD-t Tariceanu államfő-jelöltségének támogatására, hogy a koalíció felbontását lebegteti. Mivel az ALDE maga sem bízik igazán abban, hogy ez meghátrálásra késztetheti a PSD-t, már ellenzékbe vonulását készíti elő, és úgy bírálja a kormányzást, mintha nem lenne annak részese. Múlt héten Tariceanu bejelentette, hogy az ALDE politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre a – PSD-ből két éve kizárt – Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párttal.

Hétfőn összeült a PSD végrehajtó bizottsága, hogy a koalícióban kialakult feszültséget elemezze. Dancila az ülés előtt kifejezte reményét, hogy nem bomlik fel a PSD-ALDE kormánykoalíció, és a párbeszéd fontosságát hangoztatta. A bukaresti politikai elemzők szerint a PSD nem riad vissza attól, hogy az ALDE távozása esetén – a baloldali pártok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkalmi támogatásával – kisebbségben folytassa a kormányzást legalábbis a novemberben rendezendő elnökválasztásig.

Bár az EP-választáson előretörtek a jobbközép pártok, a romániai parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen a PSD nélkül alakítani kormánytöbbséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.