Fokozódik az erőszak Hongkongban

Közeledik a végső összecsapás rendőrök és tüntetők között Hongkongban, erről beszélt lapunknak az egyik tüntető. Beszámolójából kiderült, a rendőrség egyre durvábban lép fel a demokráciapárti demonstrációk ellen, amire a tüntetők is egyre erőszakosabban rea­gálnak. A következő akció hétfőn lesz, a tüntetők kétes eszközökkel kezdtek toborzásba.

Buzna Viktor
2019. 08. 03. 13:45
Members of Hong Kong's medical sector attend a rally to support the anti-extradition bill protest in Hong Kong
Békés demonstrálók a város központjában. Hétfőn folytatják Fotó: Eloisa Lopez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampányokkal toboroznak a hongkongi tüntetők a hétfőre tervezett újabb tömegmegmozdulásra. A magukat demokráciapártinak hívó, Peking-ellenes csoport tegnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a szimpatizánsokat, hogy ne menjenek be dolgozni, inkább csatlakozzanak az egész napos tüntetésekhez. A hétfői esemény ezért akár általános sztrájkot is okozhat.

A tüntetők szürkébb kommunikációs eszközöket is bevetettek a mozgósításhoz. A South China Morning Post birtokába kerültek olyan, névtelenül írt levelek, amelyeket vezető pénzügyi multicégek belső szerverein küldtek szét. Ezekben arra buzdítják a vállalat dolgozóit, hogy hétfőn vegyenek részt a tüntetéseken.

A hongkongi fiatalok júniusban vonultak utcára egy Kínával közösen tervezett, kiadatási törvény ellen. Bár Carrie Lam hongkongi kormányzó felfüggesztette, majd „halottnak” nevezte a törvénytervezetet, a tüntetés elfajult, és Kína-ellenes demonstrációkba csapott át. Az egy ország – két rendszer politikának köszönhetően az egykori brit gyarmat, Hongkong 2047-ig széles körű jogi autonómiát élvez Kínán belül, amire az idő előrehaladtával a helyiek egyre érzékenyebbek.

A tüntetések során atrocitások történtek, volt, hogy több mint negyven civil került kórházba, miután maszkos ellentüntetők támadtak demonstrálókra. Már a megmozdulások elején kicsúszott az irányítás a hongkongi rendőrség kezéből, ezért felmerült, hogy Peking a kínai hadsereget mozgósítja a közrend helyreállítására. Erre ugyan nem került kerül sor, a helyi erők azonban látványosan bekeményítettek. A hongkongi helyzet lépésről lépésre vált egyre erőszakosabbá.

Békés demonstrálók a város központjában. Hétfőn folytatják

– Ez már csak vérrel végződhet – mondta lapunknak az egyik tüntető, Rainlla Chen. A húszas éveiben járó, pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozó Rainlla Chen tapasztalt tüntető: egyetemistaként a 2014-es Esernyős mozgalom tagja volt, a menetek élén heteket töltött Hongkong utcáin. A mostani helyzet azonban egészen más. Megkeresésünkre elmondta, 2014-ben nem volt ilyen erőszak. Mivel a hongkongi kormány sokáig nem vette komolyan a tüntetéseket, a konfliktus elfajult. – Nagy tévedés, hogy a kiadatási törvénynek vége. Carrie Lam csak felfüggesztette azt, sosem mondta, hogy a tervezetet elvetette volna – mondta Rainlla Chen.

A kiadatási törvény lehetővé tenné, hogy Kína, Tajvan, Hongkong és Makaó szökevényeket adjon át egymásnak, a tüntetők azonban a szuverenitás csonkítását látják benne. Chen ugyanakkor megjegyezte, a demonstráció már többről szól. – A tüntetőket sokkolta a felismerés, hogy sem a hongkongi kormány, sem a rendőrség nem áll ki mellettük – folytatta. Szerinte az elmúlt hetekben a tömegoszlatás során állandóak a túlkapások, a rendőrök fejmagasságban adnak le lövéseket, földre került tüntetőket ütnek, eltakarják azonosítószámukat. – Ez nagyon feldühítette az embereket – tette hozzá –, egyre többen hangoztatják, hogy kénytelenek lesznek erővel megvédeni magukat a rendőrökkel szemben.

A demonstráló emberek követelése most egy független bizottság felállítása, amely a rendőri túlkapásokat vizsgálná. – Persze a tüntetők azt sem bánnák, ha Carrie Lam végre lemondana – mondta Rainlla Chen, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a rendőrség mindenekelőtt megpróbálja majd nagyobb erővel leverni a tüntetők lelkesedését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.