Késelés, zaklatás, erőszak – Nő a feszültség a Balkánon a migránsok miatt

Ismét egyre több a feszültség és az erőszak a migránsok miatt a Balkánon. Néhány napja Boszniában, a horvát határ közelében támadtak rá egy fiatal, helyi nőre. Elvették a pénzét és a mobilját, majd szexuálisan is zaklatták. Görögországban egy afgán fiatal késelte halálra egyik társát. Az érintett országok folyamatosan kongatják a vészharangot. Azt mondják: nem tudják kézben tartani a helyzetet. A gondot fokozza, hogy mindenhol túlzsúfoltság van a táborokban – hangzott el az M1 Híradójában hétfőn.

Forrás: hirado.hu2019. 08. 26. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsok támadtak helyi lányra Bihácson

Néhány hónapja Bosznia-Hercegovinában a horvát határ közelében alakították ki a Vucjak befogadótábort, melynek térségében jelentősen megnőtt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma. Bihácson a legutóbb néhány napja történt incidens – számolt be az M1 Híradója.

Két bevándorló egy 23 éves helyi lányra támadt rá. A helyi sajtó beszámolója szerint éjszaka követni kezdték az utcán, majd amikor utolérték, elvették a pénzét és a mobilját is. A lány szexuális erőszak kísérlete miatt is feljelentést tett a rendőrségen. A migránsokat azonban azóta elkapták.

Idén összesen már több mint 21 ezer határsértő érkezett Bosznia-Hercegovinába, Nermin Kljajić, az Una Sana Kanton belügyminisztere szerint ebből is látszik, hogy jelentősen nőtt a nyomás tavalyhoz képest.

Tinédzser migráns késelt Görögországban

Görögországban is egyre több a konfliktus, ami elsősorban a táborok túlzsúfoltságának köszönhető – számolt be minderről az M1 Híradója. A görög szigetekre folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli hajók. A legfrissebb adatok szerint már csaknem 23 ezren vannak a befogadótáborokban. A legtöbb helyen jelentős a túlzsúfoltság. Számoszon például több mint 4000 migráns él egy olyan táborban, amelynek kapacitása csak 650 fő.

Leszbosz szigetén sem jobb a helyzet. A Mória táborban ugyanis hétezren vannak, miközben fele ekkora a tábor befogadóképessége. A konfliktusok éppen ezért rendszeresek. Múlt szombaton itt egy afgán tinédzser késsel támadt rá három társára, akik közül egyikük halálos sebet kapott.

Az M1 szerint gyakoriak emellett a verekedések és a gyújtogatások is. A bevándorlásügyekért is felelős minisztérium egyik vezetője a napokban mindezekről úgy fogalmazott, a migráció problémája már meghaladja az ország képességeit, és Görögország már nem tudja egyedül kézben tartani a helyzetet.

Embercsempész miatt halt meg egy migránsnő

Horvátországban is a migrációhoz kapcsolódó haláleset történt a hétvégén. Felborult egy migránsokat szállító csempész kisbusz vasárnap. A kocsi lesodródott az útról és a Kulpa folyóba borult. Szemtanúk szerint a rendőrök meg akarták állítani a sofőrt, ám ő fékezés helyett gázt adott és a folyóba hajtott. Az egyenruhások 11 migránst mentettek ki a vízből, egy nő azonban belehalt sérüléseibe. A német rendszámú autó sofőrje pedig elmenekült.

A szerb állampolgárságú embercsempész ellen elfogatóparancsot adott ki a rendőrség és nagy erőkkel keresik határőrökkel, speciális csoportokkal és rendőrségi kutyákkal közösen.

A horvát rendőrség közlése szerint tavalyhoz képest idén már 200 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma. Az év első 7 hónapjában már mintegy 9 és fél ezer hasonló esetet regisztráltak. És több mint 500 embercsempésszel szemben kellett intézkedniük, ami a duplája az egy évvel korábbiaknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.