Magyar érvek a német migránspolitikában

Elfogadhatatlannak nevezte a német kancellárral Berlinben tárgyaló görög miniszterelnök, hogy a menedékkérők befogadásának terhét azokra az országokra hárítják, ahol megérkeznek az EU területére. Angela Merkel ezzel kapcsolatban azt mondta: továbbra is távol van a megoldás az unió menekültügyi rendszerének megújítása ügyében. Közben a bajor belügyminiszter arról beszélt: vissza kell szállítani Afrikába a Földközi-tengeren kimentett embereket, hogy senkinek ne jusson eszébe beszállni az embercsempészek csónakjaiba. 

2019. 08. 30. 9:54
A migrant stands at the entrance of his tent at a makeshift camp for refugees and migrants next to the formal camp, over the town of Vathy on the island of Samos
Menedékkérő egy görög befogadóközpontban Fotó: Giorgos Moutafis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is távol van a fenntartható és igazságos megoldás az Európai Unió menekültügyi rendszerének megújítása ügyében – fogalmazott csütörtökön a német kancellár Berlinben a görög kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón. Angela Merkel kiemelte, örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen „felvette a listájára” a menekültügyi rendszer ügyét, amely huzamosabb ideig foglalkoztatja majd még az EU közösségét. Görögország nemrég hivatalba lépett konzervatív miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz ezzel kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a menedékkérők befogadásának terhét azokra az országokra hárítják, ahol megérkeznek az EU területére.

A német kancellár üdvözölte, hogy a Micotákisz-kormány törekszik az EU–Törökország menekültügyi megállapodás végrehajtásának további előmozdítására. Hozzátette, Törökország igazán sok menekültet fogadott be. A Deutsche Welle közszolgálati adó hírportálja szerint Merkel hangsúlyozta, Berlin és Athén is kiáll Ankara mellett.

Menedékkérő egy görög befogadóközpontban
Fotó: Reuters

Közben a Die Welt című német lapnak Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a nemzetközi színtéren már sokszor hangoztatott magyar állásponttal egybecsengve arról beszélt: meg kell fordítani a tengeri mentés logikáját, el kell érni, hogy a kimentetteket ne továbbszállítsák Európába, hanem visszavigyék Afrikába. Az MTI által idézett interjúban a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU politikusa azzal érvelt, hogy amennyiben ezt sikerülne elérni, nagyon gyorsan senkinek sem jutna többé az eszébe, hogy beszálljon az embercsempészek gumicsónakjába. Kifejtette: az emberiség történelmében a menekültek mindig is a hazájuk biztonságos övezeteiben vagy a szomszédos országokban kerestek menedéket, és nem kézenfekvő, hogy bárki is Németországba menekül Afganisztánból. Ilyesmi csak az embercsempészek miatt fordul elő.

Arra a felvetésre, hogy a jelenség elleni fellépést elmulasztó EU-s országoknak is van szerepe, elmondta: München elismeri, hiba volt túl kevés támogatást nyújtani a válságövezetekkel szomszédos országoknak. Hozzátette ugyanakkor: csak egy hangos kisebbség vallja azt, hogy szinte mindenkit be kell fogadni, aki itt akar élni.

Nyomatékosította: mindenkit tisztel, aki nagylelkű szeretne lenni, azonban meg kell óvni „hazánk identitását és kultúráját, és ehhez be kell tartani a jogállam szabályait”. Mint mondta, nem szabad megengedni, hogy a polgárokban az az indokolatlan félelem keletkezzék, hogy nem óvják meg nemzetük jogát és kultúráját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.