időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Május óta nincs új belga kormány

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.08.13. 17:41

A májusi választások óta még el sem kezdődött a szövetségi kormány megalakítása Belgiumban – ezt az ország legnagyobb pártja, az Új-Flamand Szövetség (N-VA) vezetője mondta egy interjúban. Bart de Wever egyúttal bejelentette, az északi országrészben, Flandriában a nacionalista N-VA, a liberálisok és a kereszténydemokraták részvételével kezdődnek kormányalakítási tárgyalások. A túl szélsőségesnek bélyegzett, iszlám- és bevándorlásellenes Flamand Érdek – hiába szerezte meg a szavazatok mintegy húsz százalékát a regionális voksoláson – ezúttal is kiszorul majd a hatalomból.

A földrajzi, nyelvi és kulturális különbségek nyomán régiókra, illetve közösségekre osztott Belgiumban ezzel együtt megszokottnak számít a lassú kormányalakítás. Emlékezetes, hogy a 2010-es választások után több mint ötszáz napig szövetségi kabinet nélkül működött az ország. Okulva az Európa-szerte nevetség tárgyává vált folyamatból, 2014-ben már október második hetében, „mindössze” 140 nappal a választások után megalakult a szövetségi kormány. Erre idén kevés esély mutatkozik. Öt évvel ezelőtt ilyenkor már Flandriában, Vallóniában, Brüsszelben, illetve a német és francia ajkú közösségek élén is volt működőképes kormányzat.

Idén a kompromisszumkeresést nehezíti, hogy az európai választásokkal egy időben tartott, május végi voksoláson Flandriában a jobboldali pártok, Vallóniában pedig a baloldal erősödött meg.

A várhatóan maratoni kormányalakítás miatt egyébként éppen a jelenlegi ügyvezető miniszterelnöknek, Charles Michelnek nem kell aggódnia. A francia ajkú és liberális politikus – aki tavaly decemberben, az ENSZ migrációs paktumának aláírása miatt bukott meg, mert az kormányválsághoz vezetett – idén december elsejével a lengyel Donald Tuskot váltja az Európai Tanács elnöki székében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.