Megragadt a Bahamákon a Dorian

Hármas fokozatúra csökkent a karibi térségen végighaladó Dorian hurrikán ereje helyi idő szerint keddre virradóra, de a vihar szinte nem mozdul a Bahamákról. Hétfő estig öt halálos áldozatról érkezett jelentés, a pusztítás mértékét egyelőre felmérni sem lehet.

Mártonffy Attila
2019. 09. 04. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy hármas fokozatra csökkent az idei év eddigi legpusztítóbbjának minősített hurrikán erőssége, a Dorian katasztrofális rombolást végzett a Bahamákon. A meteorológusok szerint a forgószél szokatlanul viselkedett: nagyon lassan mozgott, és tegnap mintha megállt volna a szigetcsoport fölött, az eddig a legsúlyosabb károkat elszenvedő Grand Bahama szigetétől északra. A vihar középpontja tegnap nagyjából 50 kilométerre lehetett Grand Bahama központi városától, Freeporttól. Az MTI által idézett CNN hírtelevízió közlése szerint a hurrikánt tegnap már „csak” óránkénti 200 kilométeres széllökések kísérik, míg egy nappal ezelőtt, amikor a legmagasabb, ötös fokozatú volt a vihar, a szél óránként ­285-300 kilométeres sebességű volt. Így a Floridában élők még mindig nem lélegezhetnek fel, mert egy hármas erősségi fokozatba sorolt vihar is hatalmas pusztítást tud végezni.

Bár csökkent a hurrikán ereje, Floridában teljes a készültség
Fotó: Reuters

Hétfő estig öt halálos áldozatról érkezett jelentés a Bahama-szigetekről, mind az ötöt a vihar által elsőként elért Abaco szigetén regisztrálták – írja a ­Reuters. Legalább huszonegy ember megsérült, őket helikopterekkel mentették ki. A mentési munkálatokat hétfőn a zord idő miatt le kellett állítani, de kedd reggel tovább dolgoztak a mentőcsapatok. Az amerikai parti őrség négy helikoptere is a Bahamákon van, hogy segítsen a mentésben. A tomboló szél vasárnap óta villanypóznákat döntött ki, lakóházak tetőszerkezetét rongálta meg, és a településeket több helyen elöntötte a víz – Freeport utcáin pél­dául 180 centiméter magasságban hömpölygött az áradat. Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés révén emelkedik a tengerfelszíni vizek hőmérséklete, viharok több energiát szívnak magukba, s ez nagyobb esőt, erősebb szelet eredményezhet, amikor a forgószél eléri a szárazföldet.

Egyelőre még becslések sincsenek arra, hogy a tomboló hurrikán mekkora károkat okozhat(ott) a Nyugat-­indiai-szigetek leggazdagabb és az amerikai kontinens harmadik legtehetősebb országában. A Dorian teljes tevékenységére vonatkozó első kárbecslések viszont már megszülettek. A svájci UBS bank elemzése szerint a biztosítási ágazat akár 25 milliárd dollár értékű kifizetéssel is számolhat – írja a CNBC. Mindazonáltal nem árt tudni, hogy a Bahamák rendelkezik a második legmagasabb egy főre eső bruttó hazai termékkel, 32 400 dollárral (2017) az angol ajkú karibi térségben. A legjelentősebb mértékben – 50 százalékkal – az idegenforgalom járul hozzá az 1,4 százalékkal bővülő GDP-hez, a gazdaság második legjelentősebb építőeleme pedig 15 százalékkal a pénzügyi szolgáltatások. A szigetvilág legfontosabb exportpiacai az Egyesült Államok és Lengyelország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.