Pozsony szigorítaná az abortusztörvényt

Kerekasztal-megbeszélésre hívta a szlovákiai pártokat Andrej Danko házelnök az egyre hevesebb vitatémát szolgáltató abortusz témájában. A pozsonyi parlamentben egyre nagyobb igény mutatkozik a pártok részéről aziránt, hogy szigorítsák a liberális abortusztörvényt.

2019. 09. 30. 13:00
Slovakia's anti-abortion protest takes place in Bratislava
A művi vetélés ellen tüntettek egy héttel ezelőtt Fotó: David W Cerny Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt több tízezren vonultak fel Pozsonyban a terhességmegszakítás teljes betiltását követelve, egyben felhíva a parlament figyelmét arra, hogy az erre vonatkozó, még a szocialista rendszerben meghozott jogszabály túlságosan megengedő. A várandósság 12. hetéig ugyanis bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.

Bár a szigorítást a hármas kormánykoalíció két nagyobbik pártja, a szociáldemokrata Smer és a jobboldali Nemzeti Párt, illetve több ellenzéki alakulat is elviekben támogatja, a kérdésben egyelőre nem sikerült dűlőre jutni. A módosítást javasló pártok közül a jobboldali Család Vagyunk a terhesség hetedik hetére csökkentené azt az időszakot, amikor még el lehet végezni a terhességmegszakítást. Azzal érvelnek, hogy a beavatkozás így még a magzat szívverésének megindulása előtt történne meg. A radikális jobboldali Néppárt – Mi Szlovákiánk a terhesség nyolcadik hetéig tenné lehetővé a beavatkozás elvégzését. Egy független képviselő, Richard Vasecka pedig csak abban az esetben engedélyezné az abortuszt, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya egészségi állapotát. A szintén jobboldali Egyszerű Emberek nevű párt viszont az örökbefogadás folyamatát akarja hatékonyabbá tenni. A parlamenti képviselők a múlt héten mindegyik törvénymódosítási javaslatot elvetették.

A művi vetélés ellen tüntettek egy héttel ezelőtt
Fotó: Reuters

Andrej Danko házelnök, a Nemzeti Párt vezetője azonban jelezte, a szerdán esedékes kerekasztal-beszélgetésre szakembereket és politikusokat is vár a téma megvitatására. Hozzáfűzte: terveik között szerepel a terhességmegszakítás reklámozásának betiltása, de kötelezővé tennék azt is, hogy a terhes nőnek megmutassák a magzatról készült felvételt – írja a TASR hírügynökség.

Szociáldemokrata megnevezése ellenére a hét éve hatalmon lévő Smer kormánypárt meglehetősen konzervatív nézeteket képvisel szociális kérdésekben. Szlovákia például – Magyarországhoz hasonlóan – az idén elvetette az Európa Tanács úgynevezett isztambuli egyezményének ratifikálását. Robert Fico pártelnök, korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott: az egyezménynek van olyan része, amely társadalmi nemről beszél a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével összefüggésben, ezzel kapcsolatban pedig kétségeik vannak. Szlovákiá­ban 2014 júniusában hagyták jóvá a házasság intézményét erősíteni hivatott, a melegházasságot elviekben megtiltó alkotmánymódosítást, amely leszögezi: a házasság egy férfi és egy nő köteléke. A szlovákiai pártok többsége – kormányzatiak és ellenzékiek egyaránt – elutasítja az illegális bevándorlók befogadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.