Putyinék felemás győzelme

A hatalommal szembeni előretörést az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által szorgalmazott „okos választás” taktikája eredményezhette.

Mártonffy Attila
2019. 09. 10. 10:13
Russia's President Putin casts his ballot at a polling station during the Moscow city parliament election in Moscow
Az „okos választás” keresztbe tett az orosz elnöknek Fotó: Sputnik Photo Agency Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a tizenhat oroszországi kormányzóságban a hatalmon lévő, Vlagyimir Putyin államfőt támogató Egységes Oroszország párt vagy az általa támogatott jelölt nyerte meg a vasárnapi helyhatósági választásokat, a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét – derült ki a tegnap közzétett, nem hivatalos adatokból.

A távirati iroda által idézett Interfax és RIA Novosztyi orosz nyelvű hírügynökség szerint Moszkvában huszonöt fősre olvadt a Kreml-párti többség, amely a 2014-es választások után még harmincnyolc főt számlált. Az ellenzéknek húsz helyet sikerült szereznie a negyvenöt fős képviselő-testületben.

Elemzők rámutattak, hogy a hatalommal szembeni előretörést az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által szorgalmazott „okos választás” taktikája eredményezhette, amelynek lényege az, hogy a választásokból kizárt parlamenten kívüli ellenzék hívei az Egységes Oroszország jelöltjével szemben legesélyesebb jelöltre szavazzanak. Ennek eredményeképpen az eddigi öttel szemben 13 kommunista képviselő került a testületbe, amelyben a szövetségi törvényhozásban képviselt Igazságos Oroszország és a parlamenten kívüli, liberális Jabloko is egyaránt 3-3 mandátumot szerzett.

Az „okos választás” keresztbe tett az orosz elnöknek
Fotó: Reuters

A moszkvai választást a parlamenten kívüli ellenzék a 2021-ben esedékes parlamenti választás taktikai próbájának tekintette. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor azt mondta tegnap, hogy a protestszavazásra vonatkozó jóslatok nem váltak be, és a vasárnapi erőpróbát az Egységes Oroszország szempontjából sikeresnek, a politikai vezető szerep megnyilvánulásának minősítette. Az Egységes Oroszország által támogatott jelöltek egyébként, tekintettel a párt alacsony népszerűségére, függetlenként indultak.

A vasárnapi helyi választásokat évek óta nem tapasztalt figyelem kísérte, miután számos ellenzéki jelölt kizárása a versengésből tíz éve nem látott méretű tiltakozáshullámot indított el az orosz fővárosban. A tüntetések július közepén kezdődtek, miután a központi választási bizottság nagy számban utasította vissza ellenzékiek regisztrálását, mondván, hogy nem tudtak elegendő, valódi támogató aláírásával ellátott ajánlócédulát összeszedni vagy nem adtak be érvényes vagyon­nyilatkozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.