Ballisztikus rakéta a víz alól

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint feltehetően tengeralattjáróról történt a kilövés egy Vonszan melletti támaszpontról.

Mártonffy Attila
2019. 10. 03. 11:12
A missile is seen launched during a military drill in North Korea
Feltehetően tengeralattjáróról történhetett a kilövés Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea víz alatti platformról lőtt ki tegnap ballisztikus rakétát Japán kizárólagos tengeri gazdasági övezetébe – közölték a CNN-nel amerikai illetékesek, akik szerint ez a platform nem tengeralattjáró volt. A dél-koreai hadsereg viszont azt közölte, feltehetően tengeralattjáróról történt a kilövés egy Vonszan melletti támaszpontról. Az incidens egy nappal azután történt, hogy Washington és Phenjan új nukleáris tárgyalásokban állapodott meg. A rakéta 910 kilométeres magasságig emelkedett és 450 kilométeres távolságot tett meg, mielőtt a tengerbe csapódott. Észak-Korea utoljára szeptember 10-én hajtott végre rakétakísérletet, és a mostani volt a tizenegyedik május óta, amikor is az amerikai–észak-koreai tárgyalások kudarca után a phenjani rezsim felújította rakétakísérleteit. Ezt megelőzően Phenjan egy évig nem végzett ilyen kísérletet. A kilövéseket feltehetően rövid hatótávolságú rakétákkal hajtották végre, ám szakértők megjegyzik, szembetűnő a technológiai fejlődés.

Feltehetően tengeralattjáróról történhetett a kilövés

Közben orosz határőrök 64 észak-koreai orvhalászt vettek őrizetbe a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében – idézi a távirati iroda az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat tegnapi közleményét. A tájékoztatás szerint a határőrök tegnap és kedden tartóztattak fel négy észak-koreai halászhajót, a zsákmányt lefoglalták, a legénységet Nahotkába vitték. Az egyik halászhajó feltartóztatásához a határőröknek fegyvert kellett használniuk. Eközben megsebesítettek öt észak-koreai halászt, akik orvosi segítséget kaptak. A hajó 21 halászát ki kellett menekíteni, mert a leadott lövések következtében lángra kapott a gépház. Alig két hét leforgása alatt ez volt a negyedik incidens az orosz parti őrség és az észak-koreai orvhalászok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.