Biztonságos kikötőt kért az Ocean Viking az EU-tól

A déli kikötőket a szeptember 4-én megalakult, baloldali olasz kormány nyitotta meg a menekülteket szállító civil hajók előtt.

Magyar Nemzet
2019. 10. 15. 12:24
null
Messinában szeptember 23-án ért partot a mentőhajó Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikötési engedélyt kért tegnap az Ocean Viking nevű hajó az Európai Unió tagállamaitól, hogy partra tehesse a líbiai partoknál a fedélzetére felvett 176 bevándorlót. A Földközi-tengeren migránsokat kimentő civil hajó beszámolója szerint borzalmas tengeri út van a fedélzeten tartózkodó férfiak, nők és gyerekek mögött, ezért mielőbb szárazföldre kell jutniuk. Az Ocean Vikinget működtető egyik szervezet, az SOS Mediterranée szóvivője arra kérte az EU tagállamait, hogy bocsássanak rendelkezésükre egy biztonságos kikötőt.

Eközben hétfőn kora reggel három kisebb csónak is elérte Lampedusa szigetét, összesen kétszáz ember szállt partra. Vasárnap 150-en érkeztek a szigetre, ahol jelenleg mintegy négyszáz migráns tartózkodik abban a fogadóközpontban, amelyet eredetileg kilencven emberre alakítottak ki.

Messinában szeptember 23-án ért partot a mentőhajó
Fotó: MTI/AP

A déli kikötőket a szeptember 4-én megalakult, baloldali olasz kormány nyitotta meg a menekülteket szállító civil hajók előtt. Az elmúlt egy hónap statisztikáiból azonban egyértelműen látszik, hogy döntésük bátorítja az Afrikából útnak induló menekülteket, az egyre válságosabbá forduló helyzet pedig érzékenyen érinti az olasz közvéleményt.

A Corriere della Sera című lap ezért a helyzet rendezéséről kérdezte Luciana Lamorgese olasz belügyminisztert, aki elmondta: párbeszédet kellene kezdeni a menekültek kimentésével foglalkozó civil szervezetekkel, egyebek mellett a rájuk vonatkozó – 2017 óta létező – magatartási kódexről. Matteo Salvini, az olasz belügyi tárca előző vezetője korábban lezárta az olasz kikötőket a migránsokat Afrikából Európába szállító NGO-k előtt, szerinte azok összejátszanak az embercsempészekkel, kockára téve a tengerre szálló bevándorlók életét, és temetővé változtatják a Földközi-tengert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.