Egy betűhibán is múlhat a beutazás

Noha a magyar turisták már egy évtizede vízumkötelezettség nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, a vízumot kiváltó elektronikus jóváhagyási rendszernek (ESTA) is akadnak buktatói. A Magyar Nemzet egy olvasója – egy 79 éves orvos – a saját bőrén tapasztalta ezt meg a minap. Évente több tízezer magyar utazik az USA-ba üzleti vagy látogatói céllal, így sokaknak fontos lehet, hogy helyesen írjuk az útlevélszámunkat az internetes igényléskor.

Zetelaki Réka
2019. 10. 10. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már 36 ország vesz részt az amerikai vízummentességi programban. Ennek keretében látogatói vagy üzleti céllal legfeljebb kilencven napra a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Az ESTA – azaz az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer – előnye, hogy 14 dollárért online is kérelmezni lehet a beutazási engedélyt, amely 72 órán belül kézhez érkezik és két évig érvényes lesz. Egy olvasónk – aki e-mailben, neve elhallgatását kérve osztotta meg a Magyar Nemzettel a tapasztalatait – az engedélyt megszerezve és az összes feltételnek megfelelve érkezett a vancouveri repülőtérre, ahol azonban a rendszer nem engedte tovább amerikai járatához. A problémára többszöri nekifutásra és újabb ESTA-igénylést követően derült fény.

– Megszánt egy utazási irodás férfi, aki hosszas telefonálás után kiderítette, az útlevélszámommal van a baj. Egy karaktert én O betűnek véltem, holott az a nulla számjegy volt! – számolt be kálváriájáról 79 éves, ma is praktizáló orvos olvasónk, aki végül úgy érte el utolsó utasként az alaszkai járatát, hogy kerekesszékbe ültetve száguldottak vele a folyosókon a géphez. Hazatérve írásban a Belügyminisztériumhoz és a budapesti amerikai nagykövetséghez fordult, kártérítést kérve, amiért az átélt megpróbáltatások mellett a 14 dolláros díjat is ismét be kellett fizetnie.

Az Egyesült Államokba évente több tízezer magyar látogat, 2017-ben például 82 ezren utaztak. Az ESTA-hoz kapcsolódó további probléma, hogy számos magyar állampolgár nem hagyta el a megengedett 90 napon belül az országot, aminek következménye kitoloncolás és akár öt-tíz évre való kitiltás is lehet. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ezért korábban figyelmeztette hazánkat, lekerülhet a vízummentes országok listájáról.

Hazánk New York-i főkonzulátusa nyomatékosan felhívja a figyelmet a beutazás feltételeire. Szeptemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel találkozott Washingtonban, ahol megerősítették az együttműködést. Megállapodtak a vízummentesség fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról. A magyar tárcavezető szerint biztonsági kérdésekben egyetért a két kormány. Biztonsági okokból egyébként az ESTA-ra nem jogosultak azok az állampolgárok, akik 2001 óta Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába utaztak, illetve – például a magyar mellett – iráni, iraki, szudáni vagy szíriai állampolgárok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.