Felemás döntés a katalán függetlenségiek ügyében

Tüntetések kezdődtek Katalóniában, miután hétfőn megszületett a madridi legfelsőbb bíróság rég várt döntése. A testület 9-től 13 évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a letartóztatott katalán vezetőket zendülés vádjával. Az ítélet nyomán mindenki elégedetlen: a spanyol egységet támogatók szerint lázadás bűnténye miatt kellett volna ítéletet hozni, az elszakadáspártiak a politikai foglyok szabadon engedését követelik, miközben a választásra készülő ügyvezető kormányfő új kezdetet ígér.

Zetelaki Réka
2019. 10. 15. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek vonultak tegnap utcára Barcelonában, miután a madridi legfelsőbb bíróság ítéletet hozott a függetlenségi politikusok éppen két éve húzódó tartó ügyében. Az ügyészség kérése ellenére a testület 25 év helyett legfeljebb 13 év börtönt szabott ki a letartóztatott vezetőkre, és lázadás helyett zendülés vádjával ítélte el őket.

Indoklása szerint bár a vádlottak kinyilvánították a független katalán köztársaságot, a gyakorlatban nem történt közvetlen lépés az intézményi és funkcionális átalakítás érdekében. A kilenc katalán függetlenségi politikus és civil szervezeti vezető a 2017. október 1-jén megtartott függetlenedési referendum megszervezése és ennek kapcsán közpénzek felhasználása, illetve a függetlenség kikiáltása miatt állt bíróság elé.

Az ítélettel kapcsolatban szinte mindenki elégedetlen. „A legfelsőbb bíróság nem volt képes »lázadás« vádjával elítélni őket, amivel kimondta volna, hogy az alkotmányos jogrend ellen történt támadás. A »zendülés« abszurd” – írja az ABC című lap szerzője, aki szerint azonnali törvénymódosításra van szükség, hogy szigorúbban szankcionálják a hasonló akciókat.

Fotó: MTI/EPA

Quim Torra katalán elnök (képünkön) azonnali találkozót kért Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnöktől és VI. Fülöp királytól, mivel a demokrácia lábbal tiprása, hogy békés és tiszteletre méltó embereket ítéltek el. Sánchez üdvözölte az ítéletet, ám nem lesz könnyű dolga, hiszen a párbeszéd újrakezdését ígérte a katalánoknak. A felemás döntés azonban nem mutatott egyértelmű utat a kérdésben, miközben november 10-én újra előre hozott választást tartanak Spanyolországban.

Az El País lap arról ír, hogy tekintettel az előzetes letartóztatásban töltött közel két évre, az elítéltek igényelhetik a részleges szabadságot, vagyis, hogy hétfőtől csütörtökig csak éjszakára kell visszajárniuk a börtönbe. Elemzők szerint a külföldre menekült három politikus ellen Madrid újraéleszti a nemzetközi elfogatóparancsot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.