Kevesebben térnének haza Szíriába

2019. 10. 05. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törökországban élő, csaknem 3,7 millió szíriai menekült közül évről évre egyre kevesebb szándékozik hazatérni egy friss török felmérés szerint, írta tegnap a Hürriyet című török kormánypárti napilap.

A kutatás szerint azok aránya, akik még akkor is haza terveznek térni, ha a háború végeztével egy általuk nem kívánt rezsim igazgatná az arab országot, kilenc százalékról öt százalékra csökkent.

Azok aránya pedig, akik a háború elhúzódása ellenére – bár csak egy általuk támogatott vezetés esetén – szándékoznak hazatérni, 11 százalékról ugyancsak öt százalékra esett vissza. A két évvel ezelőtti felméréshez képest a szíriaiak körében 26 százalékról 33 százalékra nőtt azok aránya, akik semmi esetre nem hajlandók hazamenni.

A Törökországba látogató Horst See­hofer német belügyminiszter további támogatást ígért Ankarának abban az esetben, ha továbbra is zárva tartják a határokat az Európába igyekvő bevándorlók előtt. Seehofer, valamint Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa azért tartózkodik Törökországban, hogy a Görögországot egyre inkább terhelő migrációs nyomás kapcsán megbeszélést folytasson a török illetékesekkel a ­2016-os EU–török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter tegnap azt mondta: Ankara kötelezettségeinek teljesítésével párhuzamosan az Európai Uniónak is kötelezettségei vannak, amelyek mások mellett Törökország csatlakozási folyamatát is érintik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.