Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Óv a színes forradalomtól Peking

Buzna Viktor
2019. 10. 22. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hongkongi helyzet és azzal kapcsolatban az Egyesült Államok befolyásgyakorlása lett a központi témája a pekingi Hsziangsang (Xiangshang) biztonságpolitikai fórumnak.

A tegnap kezdődött nemzetközi találkozón a kínai védelmi miniszter, Vej Fengho (Wei Fenghe, képünkön) nyitóbeszédében a nemzetközi kapcsolatokban zajló háttér-machinációk veszélyei­re figyelmeztetett. Mint fogalmazott: a világban zajló háborúk valódi oka a másik állam belügyei­be történő beavatkozás színes forradalmak támogatásával, legitim kormányok megdöntésére tett kísérletekkel.

Fotó: Reuters

Bár Vej nem támadta közvetlenül az Egyesült Államokat, beszéde tele volt áthallásokkal, a kínai védelmi miniszter több ponton figyelmeztette Washingtont. – A kínai emberek sosem fogadják el ezeket a próbálkozásokat, és nem félnek harcolni – mondta Vej, hozzátéve: a nemzetközi szankciókkal történő nyomásgyakorlás sosem célravezető eszköz. A miniszter ezzel az Egyesült Államok kongresszusának alsóházában zajló jogszabályalkotási munkára célzott.

Washingtonban június óta asztalon van egy tervezet, amely lehetővé tenné, hogy az amerikai képviselőház szankciókkal sújtsa Kínát, amennyiben az nem tartja tiszteletben az országhoz tartozó, ám széles körű autonómiát élvező Hongkong szuverenitását. Múlt hét kedden az alsóház megszavazta a jogszabályt, ezzel nagy lépést tettek az új törvény elfogadása felé.

Peking idegen hatalmak, mindenekelőtt az Egyesült Államok befolyásgyakorlását látja a Hongkongban négy hónapja zajló tüntetések mögött, ezért idegesen figyelik a Washingtonból érkező híreket. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő a napokban tőle szokatlanul kemény hangnemben figyelmeztette Amerikát. Mint fogalmazott, összetörik testüket és porrá zúzzák a csontjait azoknak, akik megpróbálják megbontani Kína egységét.

Közben a hét végén újabb erőszakos demonstrációkra került sor Hongkongban. Helyszíni beszámolók szerint a washingtoni alsóházban hozott döntés ösztönzően hatott a tüntetésekre, amelyeken amerikai zászlókat lengetnek. A South China Morning Post hírportál szerint viszont egyre nagyobb a csendes többség, amely megelégelte a demonstrációk miatt kialakult káoszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.