Portfóliócsere helyett női magyar biztos jöhet

A legfrissebb sajtóértesülések szerint szó van arról, hogy Magyarországnak női biztosjelöltet is meg kell neveznie Várhelyi Olivér EU-hoz akkreditált magyar nagykövet mellett. – Ezt jelenleg nem tudom megerősíteni, de tény, hogy még tárgyalunk a magyar kormánnyal – fogalmazott a Magyar Nemzettel Ursula von der Leyen szóvivője.

2019. 10. 04. 14:23
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 16. Képviselõk sorban állnak az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus megválasztásáról szóló szavazáson az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban valóban annak a lehetősége is felmerült, hogy hazánk Győri Enikő vagy Járóka Lívia európai parlamenti képviselők közül delegál valakit a nemi egyenlőségre törekvő Európai Bizottságba. Akkor mégis Trócsányi László volt igazságügyi miniszterre esett a kormány választása, azonban a jelöltet a héten az Európai Parlament jogi szakbizottsága – Rovana Plumb román biztosaspiráns mellett – elgáncsolta.

Brüsszeli folyosói pletykák szerint Von der Leyenék a román kormányválság lecsengésére, illetve az új román jelöltre várnak. Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő még csütörtökön újságíróknak arról beszélt Brüsszelben: az Európai Bizottság leendő elnökének a „környezetéből” származó információk szerint felmerült annak a lehetősége, hogy portfóliócserét hajtsanak végre a magyar és a román biztosjelölt között. Magyarországnak jelenleg a presztízsértékű bővítési és szomszédságpolitikai, Romániának pedig a közlekedési tárcát szánják.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban azt közölte a Magyar Nemzettel: egyelőre arra várnak, hogy az összes biztosjelölt nevét kézhez kapják. – Nem is tudhatjuk még, hogy ki melyik portfólió kezelésére alkalmas – hessegették el Ujhelyi portfóliócseréről szóló elméletét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.