időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Itt a megállapodás: nőtt Magyarország energiabiztonsága

Portfóliócsere helyett női magyar biztos jöhet

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.10.04. 14:23
Portfóliócsere helyett női magyar biztos jöhet

A legfrissebb sajtóértesülések szerint szó van arról, hogy Magyarországnak női biztosjelöltet is meg kell neveznie Várhelyi Olivér EU-hoz akkreditált magyar nagykövet mellett. – Ezt jelenleg nem tudom megerősíteni, de tény, hogy még tárgyalunk a magyar kormánnyal – fogalmazott a Magyar Nemzettel Ursula von der Leyen szóvivője.

Korábban valóban annak a lehetősége is felmerült, hogy hazánk Győri Enikő vagy Járóka Lívia európai parlamenti képviselők közül delegál valakit a nemi egyenlőségre törekvő Európai Bizottságba. Akkor mégis Trócsányi László volt igazságügyi miniszterre esett a kormány választása, azonban a jelöltet a héten az Európai Parlament jogi szakbizottsága – Rovana Plumb román biztosaspiráns mellett – elgáncsolta.

Brüsszeli folyosói pletykák szerint Von der Leyenék a román kormányválság lecsengésére, illetve az új román jelöltre várnak. Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő még csütörtökön újságíróknak arról beszélt Brüsszelben: az Európai Bizottság leendő elnökének a „környezetéből” származó információk szerint felmerült annak a lehetősége, hogy portfóliócserét hajtsanak végre a magyar és a román biztosjelölt között. Magyarországnak jelenleg a presztízsértékű bővítési és szomszédságpolitikai, Romániának pedig a közlekedési tárcát szánják.

Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban azt közölte a Magyar Nemzettel: egyelőre arra várnak, hogy az összes biztosjelölt nevét kézhez kapják. – Nem is tudhatjuk még, hogy ki melyik portfólió kezelésére alkalmas – hessegették el Ujhelyi portfóliócseréről szóló elméletét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.