Új biztonsági vezető vigyáz Ferenc pápára

Magyar Nemzet
2019. 10. 15. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikánban kirobbant újabb pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását Ferenc pápának a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani – jelentette hétfőn az olasz sajtó. A katolikus egyház feje elfogadta a botrányba keveredett vatikáni hivatalnok lemondását. A Szentszék sajtóhivatala ezt egy közleményben tudatta; ebben arról írnak, hogy Ferenc pápa hosszasan elbeszélgetett távozni szándékozó biztonsági főnökével. „Giani parancsnok gondtalan és biztonságos környezetet biztosított a szentatya számára” – írta a Vatikán sajtóosztálya.

A Szentszék még meg sem erősítette Domenico Giani lemondását, de az olasz sajtó már a biztonsági szolgálat új vezetőjének nevét is tudja: Gianluca Gauzzi Broccoletti veszi majd át a posztot.

Giani vasárnap délelőtt még Ferenc pápa mellett állt a Szent Péter téri misén, majd – sajtóértesülések szerint – délután „keserű búcsút” vett a biztonsági szolgálat tagjaitól. A férfit más vatikáni beosztásba helyezhetik át, de az sem kizárt, hogy örökre fel kell hagynia a pápai államban végzett szolgálattal.

A biztonsági erők vezetőjének felmondásához az október 2-án kirobbant ügy vezetett, amikor a vatikáni ügyészség pénzügyi visszaélés címén öt személy ellen indított nyomozást. Köztük szerepelt Maurizio Carlino atya, aki júliustól a legmagasabb vatikáni hivatal, a szentszéki államtitkárság információs és dokumentációs irodáját vezette, valamint Tommaso Di Ruzza, a vatikáni központi bank szerepét betöltő pénzügyi információs felügyelet vezetője.

A hír azonnal kiszivárgott az olasz sajtóhoz: a L’Espresso hetilap közölte a gyanúsítottak nevét.

A bizalmas információk kiszivárgása vezetett Domenico Giani lemondásához. A Vatikánban 1999 óta szolgáló Giani 2006 óta irányította a százötven fős biztonsági alakulatot. A Ferenc pápa védelmére hivatott, fekete öltönyös biztonsági emberek szerepe az utóbbi években folyamatosan erősödött. A fegyveres biztonsági szolgálat háttérbe szorította az eredeti pápai testőrséget, a svájci gárdát is, amelynek munkája díszőrségi feladatokra korlátozódott.

Elemzők szerint a biztonságiak növekvő önállósága és hatásköre azonban nemtetszést váltott ki vatikáni körökben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.