Zelenszkij állítja, Trump nem zsarolta meg

Nem zsarolta meg Donald Trump ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt – erről Ukrajna elnöke beszélt tegnap egy sajtóeseményen. A demokrata többségű washingtoni képviselőház folytatja az elnök közjogi felelősségre vonásának, az impeachmentnek az előkészítését, és az amerikaiak fele támogatja ezt.

Buzna Viktor
Forrás: MTI2019. 10. 10. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogi manőverezésbe csapott át a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás legújabb nagy kampánytémája. Donald Trump elnök és Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy visszaéltek ukrajnai kapcsolataikkal. Trump szerint demokrata riválisa, illetve annak fia, Hunter Biden korrupt üzleti tevékenységet folytatnak a kelet-európai országban, ezért idén júliusban arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, segítsen feltárni a Biden család üzleteit. Egyes hírek szerint a telefonbeszélgetés során Trump még egy hadisegély visszatartását is felvetette.

Az esetet egy – eleddig legalábbis – névtelen szivárogtató hozta nyilvánosságra, a demokraták javára fordítva a játszma menetét. Ellenzéke szerint Trump idegen hatalmat „kért fel” beavatkozásra saját politikai ambícióinak érdekében, ezért még szeptemberben bejelentették, megindítják az elnök közjogi felelősségre vonásának (impeachment) folyamatát. Jelenleg a képviselőház három bizottsága folytat előzetes vizsgálatokat, miközben az elnök csapata is előkészületekbe kezdett. A The Washington Post szerint a kongresszusban és a bíróságon Trump jogászai két érvvel próbálják aláásni a demokrata erőfeszítéseket.

Egyrészt hangsúlyozzák: az elnök ellen nem indulhat ügyészi eljárás, kizárólag a kongresszusnak tartozik felelősséggel. A másik érvük szerint a képviselőház által indított impeachment alkotmányellenes, ezért a Fehér Ház figyelmen kívül hagyhatja azt. Mivel az elnök jogászcsapata gyakorlatilag Trump érinthetetlensége mellett érvel, demokrata és republikánus oldalon is bírálják az eljárást. – Elnök úr, nem áll a törvények felett! – mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök, hozzátéve: folytatják az eljárást. Az amerikai közvélemény megosztott a kérdésben. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 50 százaléka támogatja az impeachment lefolytatását, míg 45 százalékuk ellene van.

Tegnap megszólalt az ügyben Zelenszkij is. Az ukrán elnök egy sajtóeseményen elmondta: Trump nem zsarolta meg őt a telefonbeszélgetésük során. A hadisegély kérdését az ukrán elnök csak később vetette fel Mike Pence alelnöknek. Mint elmondta, Washington feloldotta a zárolást, és még ki is egészítette a segélykeretet 140 millió dollárral.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.